A szerény GDP-növekedés miatt gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Gyenge nyitás után a nap folyamán tovább veszített árfolyamából a forint a bankközi piacon kedden. Délután négy órakor az eurót 254,55/65 forinton jegyezték, több mint két forinttal erősebben, mint hétfőn.
Vágólapra másolva!

A japán jen és svájci frank viszonylatában folytatott hozamelőny-ügyletek miatt a nemzetközi devizapiacon a régiós valuták egyébként is nyomás alá kerültek. A forintnak azonban különösen nem tett jót a várakozásoktól messze elmaradó negyedéves GDP-növekedési adat közzététele - mondták el a kereskedők. Kiemelték, hogy a forint hasonló mértékben gyengült, mint a belpolitikai zavarnak kitett török líra. A zloty ezzel szemben viszonylag viseli a kibontakozóban lévő kormányválságot, és csak mérsékelten gyengült az euróval szemben.

A dollárt 187,40/50 forinton jegyezték délután, 2,40 forinttal erősebben, mint előző nap.

Az euró tovább gyengült a dollár ellenében, és délután négy óra tájban 1,3578-nál állt az árfolyam, ami fokozta a dollár árfolyam-nyereségét a forinttal szemben.

Napközben még hathetes mélypontra is süllyedt az euró a dollárral szemben. Felerősödtek az aggodalmak az amerikai hitelválság okozta likviditáshiánnyal kapcsolatban, miután híre ment, hogy a spanyol Santander bank 2,2 milliárd eurója "ragadhat be".

Az euró kurzusa 1,3572 dollár körüli volt kora délután, míg korábban 1,3564 dollárra esett az árfolyam. Gyengíti az eurót az elemzői vélekedések szerint az is, hogy a jelenlegi pénzpiaci helyzetben és a vártnál lassabb euróövezeti növekedés mellett egyáltalán nem biztos, hogy az EKB kamatot fog emelni szeptemberben.