Nincsenek bajban a bankok

Vágólapra másolva!
Eddig minden jól megy a bankoknál, már ami a lakossági hitelezést illeti. A piaci szereplők becslése szerint júliusban újabb 120 milliárd forinttal nőtt a háztartásoknál kinn lévő kölcsönállomány, és van esély arra, hogy az éves bővülés meghaladja a 20 százalékot.
Vágólapra másolva!

Az év elején még nagyon óvatosan nyilatkoztak a bankok, elsősorban a kormány megszorító intézkedései miatt a várható piacról. Egyes szereplők nem zárták ki az egy számjegyű hitelállomány-emelkedés lehetőségét sem, de az optimistábbak is a növekedési dinamika érezhető csökkenése mellett voksoltak.

A statisztikai adatok azonban rácáfolnak az előzetes aggodalmakra: bár az egyre magasabb bázis miatt a százalékos bővülési ütem némileg lassul, a hitelfelvételi kedv drasztikus visszaeséséről nem lehet beszélni. Az MNB statisztikái szerint az idei első fél évben nőttek a személyi és az áruvásárlási kölcsönök állományai, legjobban pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelek fogytak. Ez év júniusában ezen kölcsönök állománya több mint 901 milliárd forint volt, januárban alig 780, egy éve pedig 635 milliárd.

A megtakarításokat illetően ugyanakkor már pontosabban jósoltak a bankok, hiszen alig emelkedő vagy csökkenő betétállományokkal számoltak 2007-re. A háztartásokéiban valóban alig van mozgás, sőt, a forintbetétek értéke mérséklődött is az utóbbi hónapokban. A pénzügyi felügyelet statisztikái szerint a belföldi forintbetétek állománya január óta ha lassan is, de folyamatosan csökken. Év elején 4058, májusban 4014 milliárd forint volt az értékük. A tavalyi kamatadó hajrában kötött és most lejáró egyéves lekötések meghosszabbítása viszont az állományok bővülését hozhatja a következő néhány hónapban. Ezekre akciókat is indítottak a bankok.