A két héttel ezelőtti szintre gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Gyengült a forint pénteken a bankközi devizapiacon. Az eurót 252,60/70 forintnál jegyezték délután fél három felé, 2,30 forinttal erősebben, mint az előző nap délután.
Vágólapra másolva!

Voltak jegyzések a nap folyamán 253,50/60 forinton is. Az árfolyam egy hónappal ezelőtt még 245,50 körül volt. A forint árfolyama 10,52 százalékpontnyira áll a beavatkozási sáv közepétől az erős oldalon, 81 bázisponttal gyengébben - azaz közelebb a középhez - mint az előző nap. A piacon viszonylag magas volatilitásra és széles mozgási tartományra számítanak az elkövetkező napokban is.

A forint viszonylag nagyobb léptékű gyengülése csütörtök reggel kezdődött, amikor az alacsony bonitású amerikai jelzálog kölcsön hiteltörlesztések miatt bekövetkezett szűk likviditásnak egy újabb hulláma érte el a nemzetközi devizapiacokat. A globális értékpapír- és hitelpiacokat ért megrázkódtatás visszafogta a pénzpiaci befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, akik így felszámolták hozamelőny-pozícióikat, ami az alacsonyan kamatozó devizák árfolyamának emelkedését és a magasan kamatozó devizák árfolyamának csökkenését idézte elő. Az utóbbi csoportba tartozó forint árfolyama ennek megfelelően a térség devizáival együtt gyengült - az alacsony kamatozású cseh korona kivételével.

A dollár tovább erősödött, délután 184,60/70 forinton jegyezték az amerikai devizát, több mint két forinttal erősebben, mint az előző délután és 4,50 forinttal erősebben a szerdainál.