Esés a tőzsdéken, a BUX sem kivétel

Vágólapra másolva!
A jelzáloghitelezési pánik a világ összes tőzsdéjén érezteti a hatását, komoly veszteségeket okozva a részvényeseknek. Ez alól a Budapesti Értéktőzsde sem tudta kivonni magát, a BUX 377,44 pontos csökkenéssel, 27 665,49 ponton nyitott pénteken, ami 1,35 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A láncreakciót az indította el csütörtökön, hogy a francia BNP Paribas bank felfüggesztette a visszafizetéseket három, jelzálogkötvényekbe fektető alapjából. A bank arra hivatkozott, hogy azok tőkeértéke jelenleg kiszámíthatatlan, mivel "az amerikai jelzálogpiac egyes szegleteiből teljesen eltűnt a likviditás". A helyzet komolyságát jelzi, hogy az európai, az amerikai, és az angol jegybanknak is be kellett komoly tőkével avatkozni a piaci folyamatokba.

Csütörtökön az európai indexek veszteségei után a New York-i tőzsdén a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 2,8 százalékot esett, és 13 270,68 ponton zárt.

Az idegesség péntekre elérte az ázsiai tőzsdéket is, miután a megroggyant ingatlanhitelezési piac előző nap alaposan lenyomta a vezető nyugat-európai részvényindexeket és két százalékot meghaladó mértékben gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók.

A tokiói tőzsde Nikkei 225 mutatója pénteken helyi idő szerint 11 órára (közép-európai idő szerint reggeli 4 óra) 2,61 százalékkal 16 721 pontra esett vissza. A hongkongi tőzsde Hang Seng indexe nyitáskor 2,86 százalékkal 21 797,39 pontra zuhant, míg a szöuli Kospi mutató 3,48 százalékot, a wellingtoni tőzsdeindex 1,3 százalékot, a sydneyi 2,8 százalékot, a tajpeji pedig 2,56 százalékot esett vissza.

A tajpeji Yuanta Core Pacific Capital Management szakértője, Calvin Chen szerint az amerikai veszteségek után nem meglepő a zuhanás, és az amerikai piac erősödéséig nem várható változás a helyi piacokon sem.

Csak az esés mértéke kérdéses

További gyengülésre számítanak az MTI által megkérdezett üzletkötők pénteken a BÉT-en, akik nyitáskor a BUX jelentősebb zuhanását sem tartották kizártnak, összefüggésben az amerikai piacokon kialakult pánikhangulattal. Tapaszti Attila, a Takarékbank üzletkötője úgy vélte, hogy nyitásban jelentősebb mínuszba is kerülhet a BUX, nap végére azonban stabilizálódhat az index, hacsak az amerikai piacokon nem kerülnek elő újabb "csontvázak a szekrényből" a jelzáloghitel piacon. Az üzletkötő úgy vélte, hogy a nagy volatilitás nemcsak a hét utolsó kereskedési napján, de a következő napokban is jellemző lesz.
Az egyes papírokat illetően Tapaszti Attila szerint reális esély van arra, hogy az OTP árfolyama ismét négy számjegyűvé váljon és úgy vélte, hogy az általános gyengülést a Magyar Telekom papírjai is elkerülhetik.


Hasonlóan vélekedett Csáky Attila, az Unicredit kereskedési igazgatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai piacokon kialakult pánik hangulat a kereskedés végére sem enyhült, kitartott egész nap és az előrejelzések szerint az üzletkötők péntekre is veszteséget várnak. Ennek megfelelően a BUX az európai indexekkel együtt csúszik majd lefelé - tette hozzá.
A következő hetet nagyban befolyásolja, hogy mennyire konszolidálódik a helyzet az amerikai piacokon.