Fotex: Osztalék a vezetőknek

Vágólapra másolva!
A részvényesek osztalékelsőbbségi részvények kibocsátásáról döntenek a Fotex augusztus 31-i rendkívüli közgyűlésén. Ezeket a vezetők vásárolhatnák meg az ösztönzési program keretében - derül ki a közgyűlési előterjesztésekből.
Vágólapra másolva!

A Fotex tíz éve nem fizet osztalékot, a részvényesek utoljára az 1997. évi profitból részesültek.

Az igazgatóság felhatalmazást kér a tulajdonosoktól, hogy az osztalékelsőbbségi részvények zártkörű kibocsátására a jegyzett tőke maximum 10 százalékával, 785,818 millió forinttal megemelje a Fotex jegyzett tőkéjét a következő öt év során.

Az osztalékalap az igazgatóság javaslata szerint a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint kisebbségi részesedéssel csökkentett konszolidált adózott nyereség maximum 30 százaléka lehet. Az osztalék mértékét az éves beszámolót elfogadó közgyűlésen határozzák meg. A névértékre vetített osztalék nem haladhatja meg az adott év átlagos tőzsdei árfolyamának 50 százalékát, de legalább kétszerese kell hogy legyen a 100 forint névértékű részvényre vetített, az adott év január 1-jén érvényes jegybanki alapkamatnak.

Az igazgatóság elővásárlási jogot vagy ötéves időtartamra opciós jogot köt ki a javaslat szerint.

Az osztalékelsőbbségi részvények kibocsátása miatt az igazgatóság javasolja a saját részvényvásárlásra 2007. október 27-ig szóló felhatalmazás meghosszabbítását 2009. február 28-ig. A felhatalmazás a törvényben meghatározott maximum 10 százalékra szól, beleértve a törzs- és az osztalékelsőbbségi részvényeket. A törzsrészvények vételára a tőzsdei forgalom aktuális árfolyama vagy a tőzsdén kívüli forgalomban az előző napi tőzsdei záróár lehet. Az osztalékelsőbbségi részvényeket a kibocsátási áron vásárolja meg az igazgatóság, de ha az opciós vételi vagy elővásárlási jogával él a testület, akkor a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelően növelt névértéken.

A közgyűlésen az igazgatóság javasolja megválasztani az igazgatóság tagjává Várszegi Dávidot, a Fotex általános vezérigazgató-helyettesét.