Kihasználják a kelet-európaiakat nyugaton

Vágólapra másolva!
Embertelen körülmények között, saját állampolgáraiknál sokkal nagyobb munkaidőben, ám sokkal kevesebb pénzért robotoltatják a Kelet-Európából érkező munkásokat a kontinens nyugati felének egyes vállalkozásai. A cégek sokszor alvállakozókon keresztül foglalkoztatják dolgozóikat, így nehéz őket felelősségre vonni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy Koppenhága megszüntette a kelet-európaiakkal szembeni munkaerő-piaci korlátozásokat, és előírta, hogy nem kereshetnek kevesebbet a dánoknál, a legtöbb vendégmunkást foglalkoztató építőiparban bevett gyakorlat, hogy a papíron 20-30 eurónak megfelelő órabér nagy részét szállás, ellátás és közlekedés címén levonják a dolgozóktól. Ennek fejében zsúfolt, lerobbant lakásokban, pincékben vagy akár az építési területen lévő konténerekben helyezik el a munkásokat, és előfordul, hogy egy kempingágyért havi ezer eurót számítanak fel.

Az is bevett gyakorlat, hogy az előírt 37 helyett hetente 60-70 órát dolgoztatják a keletieket, természetesen egyetlen korona túlóradíj nélkül - írja a Világgazdaság az osztrák Die Pressére hivatkozva. A dán építőipari szövetség ugyan kizárással fenyegette meg a vendégmunkásokat kizsákmányoló cégeket, ám a gyakorlatban nehéz őket tetten érni: sokszor alvállalkozókat bíznak meg a kelet-európaiak beszervezésével, így az építőipari cég közvetlenül nem vonható felelősségre az embertelen viszonyokért.

A legkirívóbb eset Olaszországban történt. Tavaly nyáron a rendőrség több mint száz lengyelt szabadított ki egy dél-olaszországi kényszermunkatáborból, ahol napi 15 órát kellett dolgozniuk kettő-öt eurós órabérért, kenyéren és vízen éltek, és fűtetlen, világítás nélküli barakkokban őrizték őket fegyveres őrök, akik verték, kínozták vagy megerőszakolták az engedetleneket. A PAP lengyel hírügynökség szerint összesen legalább ezer lengyelt csalt lépre a kvázi koncentrációs tábort működtető lengyel-olasz bűnszervezet.