A Fed alapkamat 5,25 százalék maradt

Vágólapra másolva!
Az általános várakozásoknak megfelelően, változatlan szinten, 5,25 százalékon tartotta az alapkamatot az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) kedden.
Vágólapra másolva!

A döntés után nyilvánosságra hozott jegybanki közlemény csalódást okozott a befektetőknek, mivel gyakorlatilag nem foglalkozott az elmúlt hetek jelentős részvényár-csökkenést kiváltó jelzáloghitel gondokkal, és ezért a pozitív tartományban mozgó vezető tőzsdemutatók a veszteséges oldalra kerültek. A dollár árfolyama gyengült.

A Fed kilencedik alkalommal tartotta 5,25 százalékon a kamatot és miközben azt közölte, hogy valamelyest nőtt a gazdaságnövekedés lassulásának a kockázata, az aggodalom fő forrását továbbra is az infláció jelenti a számára.

A FOMC döntésével a kamatszint a 2006 júniusi szinten maradt, mielőtt 17 alkalommal volt kamatemelés, egyenként negyed százalékponttal.

A Fed közleménye szerint az első félévben mérsékelt volt a gazdaságnövekedés, az elmúlt hetekben ingatag volt a pénzpiac, a hitelfeltételek szigorodnak egyes területeken, és tart a korrekció a lakóingatlan-piacon.

Összességében a Fed úgy vélte, hogy a következő negyedévekben folytatódik a gazdaság mérsékelt bővülése, amit támogat a foglalkoztatottak számának tartós növekedése.