Kínai bankszektor: Irány a diverzifikáció!

Vágólapra másolva!
A távol-keleti piacok, Kínával az élen, kínálják a legnagyobb jövőbeli növekedési lehetőséget a globális pénzügyi szolgáltató cégek számára. Kína részesedése a távol-keleti bankbetét-állományból a 2000-ben mért 15 százalékról akár majdnem a duplájára, 29 százalékra emelkedhet 2010-re. Kína és további öt távol-keleti ország bankbetétei a várakozások szerint 2010-re meg fogják haladni a 11 billió dollárt - áll a Deloitte közleményében.
Vágólapra másolva!

A kínai bankszektor 2006-os WTO-előírások szerinti megnyitása kihívásokkal és lehetőségekkel jár a belföldi és a külföldi pénzintézetek számára. A Deloitte tanulmánya szerint a régióban fokozatosan növekszik a vagyonkoncentráció. Kínában a megtakarítások aránya lényegesen magasabb, mint a nyugati országokban. A jelentős szabadon felhasználható jövedelemmel rendelkező, egyre bővülő középosztály megteremti a kifinomultabb pénzügyi szolgáltatások iránti igényt is.

Kína 2006 decemberében teljesítette a WTO-nak tett ígéretét, miszerint megfelelő szabályozás életbe léptetésével megnyitja bankszektorát a külföldi bankok előtt. Az új szabályozás kiterjed a földrajzi korlátozások megszűntetésére, az üzleti tevékenységek kiterjesztésére és a tőkekövetelmények enyhítésére. A globális bankok, pl. a Citigroup és a HSBC mára számottevő jelenlétre tettek szert Kínában. A Deloitte felmérése szerint a kínai bankok pénzügyi pozícióik és működési környezetük megerősítésével készültek az új helyzet kihívásaira. Következő lépéseik kulcsfontosságúak lehetnek a versenyképesség javítása és az ügyfélszolgálat fejlesztése területén.

A lakossági bankok számíthatnak a termékeik, pl. a jelzáloghitelek és a hitelkártyák iránti kereslet megugrására. A gyors ütemben bővülő kínai középosztály maga után fogja húzni a lakossági banki szektort, és további lehetőségeket fog teremteni a pénzügyi szolgáltató cégek számára. A belföldi bankoknak természetesen még jó ideig nem kell tartaniuk a méretbeli versenytől. Ugyanakkor az új termékeknél elért piaci részesedés és a nyereségesség területén heves versenyre számíthatnak.

Jelenleg a kínai bankok és biztosítótársaságok kiterjedt fiókhálózatuknak és több milliós ügyfélkörüknek köszönhetően látszólag előnyben vannak a külföldi bankokkal szemben a termékforgalmazás területén. Ugyanakkor bizonyos esetekben a siker kulcsa az összefogás. A 850 millió bankkártya legnagyobb része terheléses kártya ("debit card"). A fedezetlen pénzfelhasználást biztosító hitelkártyák ("credit card") az összes kártya mintegy 4 százalékát adják. A külföldi bankok a hitelkártya-kibocsátás területén szövetségre léptek a belföldi bankokkal: a kínai bankok biztosítják a potenciális ügyfélkört, míg a külföldi bankok adják a menedzsmenti tapasztalatot, elszámolási hálózatokat és technológiákat.

A kínai bankszektor jövőjéről szóló Deloitte-tanulmány megállapítja, hogy a sikeres kínai bankok és pénzintézetek számára nem célszerű arra törekedni, hogy univerzális bankká váljanak. Ehelyett automatikusan fognak univerzális bankokká válni, ha időszerű és innovatív termékek és szolgáltatások bevezetésével teljesítik ügyfeleik sokrétű elvárásait.

A Deloitte megítélése szerint fontosabb, hogy a pénzintézetek azonosítsák azokat a metszéspontokat, ahol az ő erősségeik és az ügyfeleik érdekei találkoznak, mint hogy minden szolgáltatást minden ügyfélnek elérhetővé tegyenek - olvashato Deloitte közleményében.