Kamatakciókat indítottak a bankok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben, napokban megszaporodtak a bankok betéti kamatakciói. Ennek oka, hogy egy éve nagyon sokan kötötték le pénzüket a szeptemberi kamatadó bevezetése előtt, amelyből sok most szabadul fel. Az akciók között azonban nem könnyű választani, hiszen szinte mindenki elvár cserébe valamit. Mégis érdemes ezeken elgondolkozni, hiszen e nélkül csak infláció alatt tudjuk növelni pénzünket.
Vágólapra másolva!

Akár 16 százalékos kamattal is találkozhatunk a bankok hirdetései között, de több bank is van, amely 10 százalék, vagy e fölötti kamatot kezdett el kínálni augusztus 6-tól, ami a 8 százalék feletti inflációt is figyelembe véve már legalább arra jó, hogy reálértéken, vagy a fölött tartsa a pénzünket.

Természetesen véletlenek nincsenek, a megszaporodott akciók oka, hogy szeptemberben lesz egyéves a kamatadó. Így a hetekben nagyon sok pénz szabadulhat fel, mivel egy évvel ezelőtt rengetegen kötötték le a pénzüket. A bankok pedig láthatóan készülnek erre.

Augusztusban mintegy 900-1000 milliárd forintért egy évre lekötött betétállomány szabadul fel a piacon - mondták el megkeresésünkre az MKB Banknál. Ezzel együtt augusztus 1-jén 195 milliárd forintnyi diszkont kincstárjegy járt le, és a 2008/E államkötvény 2007. augusztus 12-én esedékes kamatkifizetése is 23 milliárd forint pluszforrást teremt.

A CIB Bank számításai szerint a teljes bankszektorban több, mint 400 milliárd forintot kötöttek le az ügyfelek 12 hónapos futamidőre. Ez az összeg a mostani lejáratkor még kiegészül a 7 százalékos kamatlábbal, ami hozzávetőleg 28 milliárd forint pluszt jelent.

A lakosság lekötött betétjeinek lejárati struktúrája egyébként tavaly augusztusban jelentősen átalakult a kamatadó bevezetésének hatására. Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője ezzel kapcsolatban azt közölte: 2006 júliusában a bank betétállományának alig 7 százaléka volt 6 hónapra vagy annál hosszabb időre lekötve, 2006 szeptemberére ez az arány 37 százalékra nőtt. Az azóta eltelt közel egy év alatt sem változott ez a tendencia. Jelenleg az ügyfelek több mint 40 százaléka tartja megtakarításait legalább 6 hónapos lekötésben, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek a tavaly augusztusi időszak következtében hosszabb távon gondolkodnak a lekötött betétek esetében is. Az Erste Bank ügyfelei a kamatadó bevezetése előtt átlagosan 3 millió forintot kötöttek le.

Feltételek nélküli legjobb kamatok 1 millió forintnál

Futamidő

Kamat (%)

Betét

1 hó

6,6

KDB Bank

2 hó

9,01

[origo] klikkbank

3 hó

9

HBW Express Kamat-Király

6 hó

7,5

Jógazda és Raiffeisen

12 hó

7,9

KDB bank

A bankok többsége most nehéz helyzetben van, hiszen mindenki szeretné egyfelől megtartani a saját kamatadómentes állományát, másrészt kihasználva az egyidőben felszabaduló jelentős "betéttömeget", akvizíciós álmokat dédelget. Ebből a kettősségből kiindulva a pénzintézetek nem célozhatnak kizárólag a versenytársak ügyfeleire, nem élhetnek az elmúlt időben olyan népszerű, csak a bankon kívüli forrásból származó betéteket jutalmazó akciókkal - közölték az [origo]-val a CIB Banknál. Fontos ugyanis, hogy meg kell tartaniuk a saját ügyfeleiket is, ezért számukra is elérhetővé kell tenni a vonzó kamatot, ugyanakkor a meglévő betétek forrásköltségen felüli kamatra történő átárazása csak valamely más forrásból származó plusz bevétellel kompenzálható.

Ennek tudatában különféle magas banki jövedelmezőségű termékekkel kombinált, azok megvásárlásához, vagy használatához kötött, rövid futamidejű betét akciókat valószínűsítenek a CIB szakemberei, ami az eddig kötött konstrukciók egy jelentős részénél tapasztalható is. A fentieken kívül alternatív, kockázatos, de magas hozampotenciált megtestesítő termékek - befektetési jegyek, tőkegarantált származtatott termékek - kínálatát és térnyerését várják a CIB szakemberei.