A fehéroroszok egy hetet nyertek a gázvitában

Vágólapra másolva!
Augusztus 10-ig van ideje Fehéroroszországnak tartozása kiegyenlítésére, máskülönben a Gazprom harmadával csökkenti a gázszállítást. Az orosz cég egy részlet kifizetésére tekintettel adott haladékot.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz gázcső-üzemeltető cég, a Beltransgas pénteken 190 millió dollárt kifizetett az orosz Gazpromnak a gázártartozás címén követelt 456 millióból, és az orosz fél egy hét haladékot adott a teljes törlesztésre, különben - mint eddig is fenyegetőzött - leállítja a Fehéroroszországnak szánt földgázexport felét. A következő határidő augusztus 10., reggel 6 óra.

Az Európai Bizottság pénteken üdvözölte a Gazprom és a fehérorosz fél megállapodását, és lemondta a jövő hét elejére sürgősséggel összehívott energiaszakértői értekezletet. Alekszander Lukasenko fehérorosz államfő még csütörtökön utasította a kormányt a tartozás teljes rendezésére.

A Gazprom e héten szerdán közölte, hogy most péntektől 30 százalékkal csökkenti a Fehérorszországba irányuló földgázszállításait, mert Fehéroroszország nem törlesztette tartozásait. A korlátozás az európai tranzitszállításokat nem érinti, mondta a Gazprom szóvivője. A pénteki részletfizetés után adott a Gazprom egy hét haladékot a többire.

Fehéroroszország és a Gazprom hosszas vita után idén januárban egyezett meg abban, hogy Fehéroroszország 2007-ben a korábbi duplájáért, ezer köbméterenként 100 dollárért kapja az orosz gázt, miközben az európai vásárlóknak 260 dollárt kell fizetniük. Ezután az ár évről évre emelkedik Fehéroroszország számára: jövőre az európai színvonal 67 százalékára, 2009-ben 80 százalékára, 2010-ben 90 százalékára, és 2011-ben éri el az európai árszintet.

Könnyítésként Fehéroroszországnak az első félévben csak 50 dollárt kellett fizetnie ezer köbméterenként, a fennmaradó rész - összesen 456 millió dollár - a múlt hónapban lett volna esedékes, de ezt nem fizették ki, és eredmény nélkül végződtek az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

A Gazprom a maga részéről nemrég 625 millió dollárt fizetett Fehéroroszországnak, első részletként abból az összegből, amelyért - négy év alatt - megvásárolja a Beltransgas felét a fehérorosz kormánytól.