Horribilis árak és nyerészkedők a Forma-1-en

Vágólapra másolva!
Minden eladó Mogyoródon a Hungaroring mellett. Van olyan család, amelyik melléképületben lakik csütörtök óta, mert nem csak a házat, de minden talpalatnyi földet kiadott a németeknek. Egy korsó sör 800-1200 forint, a sültkolbász egy szelet kenyérrel és egy kupaknyi mustárral 1200 forint, míg a jeges limonádé, ami persze sose látott citromot és forró vízzel vetekszik a 30 fokban, 600 forintba kerül. A szemfüles külföldiek gurulós hűtőtáskával felszerelkezve érkeztek és a pálya szélén, a közeli bokrokban vertek sátrat, így parkolót sem kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

"Olcsó hideg üdítő!"-hirdeti a felirat a már az első mogyoródi bekötő út mellett. Semmi sem drága, és gyorsan oltja a szomjat, csak tessék leparkolni és közelebb jönni - próbálja invítálni az autósokat az egyik útszéli elárusító. A kígyózó autók mellett sorakoznak ugyanis a különböző asztalkák mellett, az árok szélén a mozgóárusok. Hiába a felirat, a hideg üdítőknek péntek délben se híre, se hamva hűteni ugyanis nem tudják a helyiek, ezért vödör vízben tárolják. De ha már ott járunk, legalább az árakat feltérképezhetjük. Fél liter 300-500 forintba kerül attól függően, milyen márka. Hogy ez lenne az olcsó, arra nem válaszol senki.

Hasonlóan felkészültek a kisebb garázsból nyíló közértek is. Mindenhol sörtől, üdítővel és ásványvízzel teli roskadó polcokat látni, mindez német, illetve lengyel zászlókkal, sapkákkal és pólókkal van megtűzdelve. Horváthné, aki egész éjjel a matricákat vasalta, közben kiokosít, hogy azért van ennyi ital és póló, mert a külföldiek először isznak (persze nem a bolt előtt, mert ott tilos) majd utána kedvenc pilótájuknak próbálnak hódolni a sapkákkal és pólókkal.

Forrás: [origo]

Egy sapka 2500, míg egy póló, mondjuk Kubica fényképével 2700 forintba, kerül. Mindezt együtt, akciósan 5000 forintért lehet megvásárolni. Hasonlóan nagy üzlet a főtt kukorica is, magyarázza az egyik nevét elhallgató helybéli. A kertjében szerencsére még a nagy forróság ellenére is, több tíz kiló termett a csemegéből. Most darabja, főve persze, némi sóval 350-500 forintba kerül, attól függ milyen nagyot szeretnénk elrágcsálni.

A főtt kukorica eladása azonban már macerásabb ugyanis, ha nincs hozzá engedély, és erre rájönnek a hivatalos szervek, akár 100 ezer forintos bírságot is fizethetnek a helyiek. A többség ezért rutinosan a bokrok, illetve a parkolók, valamint a szőlősorok mellett árulja, hátha arra is téved egy éhes külföldi.

A menük ára a Hungaroring melletti kocsmákban és vendéglátó-helyeken legalább negyven százalékot emelkedett két nap alatt. Így, egy szelet rántott hús, kis adag sült krumplival és 2 darab savanyú uborkával 1800 forintba kerül. Ha valaki kenyeret is szeretne, szeletenként 200 forintot kell fizetnie érte. Egy tányér gulyáslevesért 900 forintot kérnek, míg a húsleves hús nélkül, de sok tésztával 450 forint.

Olcsóbb a Gyros-menü, hiszen ha valaki pitában kéri egy üdítővel, akkor 800-1000 forint között kell fizetni. Míg a Gyros-tál egységesen 1200 forint. Szemlátomást nem sajnálják a húst az eladók.

Forrás: [origo]

A németek a saslik menü mellett döntöttek, amely potom 1600 forintba került

A grillezett és az úgynevezett magyaros specialitásokért is lényegesen többet kell fizetni, pedig azokat már a mozgó árusok kínálják. Egy kisebb darab sültkolbász, egy szelet kenyérrel és némi mustárral 1200 forint, míg tíz dekagramm hurka 500 forintnál kezdődik. Hasonlóan borsos árakon mérik a különböző grill húsokat is.

Az egyik pecsenyesütős szerint nincs drágaság, hiába számolok. A bérleti díj, a kihurcolkodás, valamint a hozzávalók folyamatos pótlása és higiéniás tárolása költséges, ezért ilyenek az árak - mondta az [origo]-nak Gáspár János eladó. A külföldiek egyébként nem az árakra, hanem a sorra panaszkodnak, ugyanis mindent azonnal akarnak - tette hozzá. Gáspár János szerint nem lehet megtippelni mennyi jön majd be, de nem lesz nagy üzlet a három nap, örül, ha a gyerek egyhetes balatoni tábora kitelik belőle. Mennyibe kerül a tábor, azt már nem árulta el Gáspár János. Egy biztos, hogy túl sok a konkurencia, hiszen egymást érik a pecsenyések.

Ahogy a kereskedők is benépesítették a számukra kijelölt területet, a parkolókat bérlők is egymás mellett osztozkodnak a poros vagy kaviccsal felszórt, illetve néhány helyen leaszfaltozott métereken. Ritka, aki egy órára szeretné az autóját letenni ezért fé-l, illetve egynapos jegyeket lehet váltani. Egy személyautóért 1500-2500 forintot kell fizetni, attól függően, mennyi ideig veszi valaki igénybe. Csak azoknak jutott ingyenes hely a szőlősorok, valamint a szántóföldek tövében, akik korán reggel kimentek.

Forrás: MTI

A kempingeknek júliustól a 200 forintos idegenforgalmi adót is be kell szedniük, így egy éjszaka 2000 forinttól indul. Nem olcsó és nagyon kevés szobát lehet kivenni helyben, ezért a többség a környező kistarcsai és szilasi dombok oldalában parkolt le lakókocsijával, illetve ott verte fel a sátrát.

A magyar családok többsége Pest környéki szálláshelyeken foglalt szobát. Nógrádi Kálmánék hárman érkeztek és Sülysápon laknak egy vendégfogadóban. Négy nap, három éjjel, három főre 11 ezer forintba kerül reggelivel - mondta a családfő. Busszal és HÉV-vel közlekednek, így nem kell parkolást fizetni és az utazás is sokkal gyorsabb és olcsoóbb, mert nem kell a dugóban ülni, a járatok pedig ingyenesek. Viszont a HÉV-től két kilométert kell gyalogolni és egy darab WC sincs a pályáig.

Hasonlóan szenvednek az M3-as autópálya felől érkezők is, a rendőrök ugyanis csak terelnek, de nem engednek egy autóst sem megállni, hiába nem találnak parkolóhelyet. A péntek déllelőtti dugóban órákig keringtek szomjasan, és fáradtan mindazok, akik nem tudták az első helyre letenni az autójukat. Aki pedig megpróbált a főbejárattal szembeni MOL-kútnál megállni, hogy elmenjen WC-re, azonnal elzavarták, sőt rendőrt hívtak erősítésnek.

A verseny helyszínére egyébként három, külön számozás nélküli, csak ebben a három napban közlekedő járattal lehet eljutni. Az Árpád híd és Mogyoród városközpont között pénteken 30, szombaton és vasárnap 15 percenként jár ideiglenes busz. A mogyoródi HÉV-megállótól Mogyoród városközpontig szintén közlekedik majd egy járat. Ez délelőtt az Árpád hídi buszokkal megegyező időszakban és sűrűséggel megy, délután, a verseny első két napján 16 és 19 óra, vasárnap pedig 15.30 és 17 óra között használható. A harmadik busz a Forma-1 Nagydíj kiemelt vendégeit viszi a verseny helyszínére. A gödöllői HÉV a verseny mindhárom napján a szokottnál sűrűbben közlekedik, és megáll a Hungaroring nevű, ideiglenes állomáson is.