Van még pénz a magyar fociban

Vágólapra másolva!
Az elbukott Eb-pályázat és a válogatott mélyrepülése ellenére úgy tűnik, van még pénz a magyar fociban. Egy sörgyártó lesz a főtámogatója az első osztályú bajnokságnak, és két nemzetközi sportmarketingcég huzakodik a válogatott mecsek miatt.
Vágólapra másolva!

A német SportFive és a svájci Kentaro egyaránt szerződött az MLSZ-szel, de azt, hogy melyik az előnyösebb, meglehetősen nehéz megmondani, ahogyan azt is, hogy ki kötött előnytelen szerződést: az MLSZ korábbi, Bozóky Imre és Berzi Sándor nevével jelzett vagy a Kisteleki István vezetésével most regnáló vezetése. A hónapok óta tartó vita a közelmúltban azért lángolt fel ismét, mert egy svájci bíróság a Kentaro cég beadványának helyt adva, zárolta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) támogatásait, így előreláthatóan 2,1 millió svájci frank (310 millió forint) nem folyik be az MLSZ számlájára - írja a Napi Gazdaság.

Az MLSZ 2002-2005 között a SportFive nevű sportmarketingcéggel állt kapcsolatban, majd 2005-ben a svájci Kentaróval kötött szerződést a válogatott meccsek jogainak értékesítésére. A 2006-os MLSZ-elnökválasztáson nyertes Kisteleki István ezt felrúgva ismét a SportFive-val szerződött, ezt támadta meg a Kentaro egy svájci bíróságon, eredményesen, így az MLSZ-nek kártérítést kell fizetnie a felmondott szerződés után.

Az azonban nem derült ki, hogy a Kentaro vagy a SportFive szerződése volt, vagy lett volna-e előnyösebb a magyar szövetségnek. A birtokunkba került szerződések alapján készített összevetést megnehezíti, hogy míg a Kentaróé csak tanácsadásra szól - vagyis a jogok az MLSZ-nél maradtak volna -, a SportFive-val kötött megállapodás értelmében a magyar szövetség ezeket átruházza a német cégre.

Ennek jelentősége csak akkor érthető és értékelhető, ha legalább nagy vonalakban áttekintjük a szerződések részleteit.A SportFive-megállapodás alapján a magyar szövetség a hatéves periódusra 2 millió eurós (500 millió forint) egyszeri bevételre tett szert, s a cég ezenfelül garantált összeget fizet a lejátszott meccsek után az MLSZ-nek. Utóbbi számításai szerint 2006-2012 júniusa között további 3,5 millió eurós minimumbevételre tehet szert a szövetség, azaz a 2 milliós aláírási pénzzel együtt, évente legkevesebb 120 millió forintot hoz a megállapodás.

A 2 millió eurós aláírási pénz azonban - s vele együtt az évente átutalandó összeg - kevesebb is lehet, mert többek közt az sem derül ki a szerződésből, hogy nettó vagy bruttó összegről van-e szó. Ha utóbbi, akkor ez az áfával csökkentendő, vagyis a bevétel csak 1,65 millió euró. Ennek ezért van különös jelentősége, mert a Kentaro-per során a kártérítési összeg 1,2 millió euró, amire ugyan a SportFive fizetési garanciát vállalt, de úgy, hogy ezzel csökkenti az úgynevezett aláírási díjat. Ha tehát a pert az MLSZ elveszti, akkor az aláírási pénz mindössze 400 ezer euróra apad. Sőt, az összeg ennél is kevesebb lehet, mivel a Kentaro eredetileg 2,5 millió euróra perelte az MLSZ-t. A most érvényes szerződés szerint a SportFive a válogatott lejátszott meccseiért előre meghatározott összeget utal át a szövetségnek.

A 2006 januárjában életbe lépett, alig egy hónapig tartó, tanácsadásról szóló Kentaro-szerződés alapján az aláírási pénz 1,2 millió euró volt, ebből 400 ezret a korábbi szövetségi kapitány, Lothar Matthäus számlájára utaltak. A svájci cég ezt követően évente 400 ezer eurót utalt volna az MLSZ-nek 2010-ig. (Ezek nettó, áfa nélküli pénzek.) Ez azt jelenti, hogy a Kentaro összesen 2,8 millió eurós alapösszeget juttatott volna a szövetségnek, viszont az nem derül ki, hogy Matthäus a 400 ezer eurón kívül kapna-e további összegeket. A svájci cég abban lett volna érdekelt, hogy a közvetítési és egyéb jogokat minél magasabb áron adják el meccsenként, hiszen ebből előbb 40, majd 30 százalékkal részesedett volna - derül ki a Napi Gazdaságból.