Emelkedéssel zárt a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 145,54 pontos emelkedéssel, 29 000 ponton zárt csütörtökön. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,50 százalékos emelkedés.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki kereskedési napon a tőzsde forgalma meghaladta a 43 milliárd forintot. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX, 14,61 pontos emelkedéssel 3474,78 ponton zárt, ez 0,42 százalékos erősödés a szerdai záró értékhez képest.

Káplár Norbert, a Raiffesen bank üzletkötője elmondta, hogy a BUX index emelkedése elsősorban az OTP papírok erősödésének volt köszönhető, bár jól teljesített a Richter és a Magyar Telekom is.

A Mol piacán tovább folytatódott a sajátrészvények vásárlása, és bár a vevők között megjelent az orosz befektető is, az intézményi eladások uralták a piacot, a részvény árfolyama gyengült.

Az üzletkötő szerint a Richter árfolyamerősödése mögött a gyorsjelentést követő befektetői "gyűjtögetés" áll. A jövőt illető pozitív befektetői megítélés tovább erősítette az árfolyamot - mondta.

A kisebb papírok közül Káplár Norbert említést tett az Econetről. A papír jelentős, mintegy 600 milliós forgalomban 5,67 százalékot erősödött és 205 forinton zárt. Az erősödés a cég kedvező előzetes eredményei közzétételének, illetve a tőkeemelés bejelentésének volt köszönhető. Az econet.hu az előzetes adatok alapján azt közölte, hogy a cégcsoport jelentős növekedést ért el az idén az első félévben: a csoport árbevétele 1,7 milliárd forint, szemben a tavalyi első félév 757,8 millió forintos bevételével, az üzemi nyereség pedig 48 millió forint, míg tavaly 197,4 millió forintos veszteségről számolt be a cég.

A közlemény szerint a média üzletág területén további fejlődés várható, a társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat több befektetésről. A meg nem nevezett céltársaságok átvétele apporttal történő alaptőke-emelés keretében valósul meg. A tőkeemelés összértéke kibocsátási áron várhatóan 0,5-1,5 milliárd forint lesz.

A Concorde Értékpapír Rt. az Egis gyorsjelentését elemzve azt közölte, hogy a 2,36 milliárd forintos nem konszolidált harmadik negyedéves nettó eredmény 41 százalékkal marad el a tavalyi év hasonló időszakának eredményétől, de 17 százalékkal felülmúlta a Concorde várakozásait. Ugyanakkor 10 százalékkal elmarad az elemzői konszenzustól. A pozitív eredmények ellenére Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője szerint még mindig indokolatlanul magas az Egis árazása.

A Mol enyhe gyengüléssel 28 290 forinton zárt, ez 10 forintos, 0,04 százalékos csökkenést jelent a szerdai záró árfolyamhoz képest. A részvények forgalma 27 milliárd forint volt.

Az OTP-papírok 108 forintot, 1,05 százalékot erősödtek, a bank részvényeinek záróára 10 356 forint volt. Az OTP papírjaival 9 milliárd forint értékben kereskedtek.

Három forintot, 0,31 százalékot erősödtek a szerdai kereskedés során az MTelekom papírjai, a záróár 969 forint volt.

A gyógyszeripari papírok közül erősödött a Richter, amely 320 forintos, 0,85 százalékos növekedéssel 37 750 forinton zárt. Az Egis csütörtökön 23 095 forintos árfolyamot ért el zárásra, ez 300 forintos, 1,28 százalékos gyengülést jelent a szerdai záró értékhez képest.