Maradt a kamat az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank - a piaci várakozásoknak megfelelően - csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.
Vágólapra másolva!

Az év végére az elemzők 4,25-4,50 százalékot jósolnak, az euró árfolyamának alakulásától függően.

Sajtóértekezletén az EKB-elnöke azt a kifejezést használta, hogy az Európai Központi Bank "erős éberséggel" figyeli az árkockázatokat, ez pedig a piac értelmezésében úgy fordítható, hogy már szeptemberben ismét kamatot emel az EKB.

Jean-Claude Trichet szerint vannak arra utaló jelek, hogy az euróövezeti növekedés megőrizte dinamikáját a második negyedben is. Mint mondta, a pénzügyi piacok stabilitásával kapcsolatban nincs mit hozzátenni a német jegybank elnöke, Axel Weber szavaihoz, aki korábban az amerikai jelzálog-válsággal kapcsolatban azt közölte, hogy a legnagyobb európai gazdaság, a német bankjainak kapcsolódása az amerikai ingatlanpiachoz igen korlátozottak.

Az euró Trichet szavaira erősödött a dollárral szemben: 1,3675 dollárra emelkedett a megelőző 1,3661-ről, annak dacára, hogy a piac már korábban "beárazta", hogy augusztusban nem emel az EKB.

Az Európai Központi Bank (EKB) fő feladata az árstabilitásra figyelni. Ebből a szempontból közvetlen, azonnali veszély nem látszik: a legfrissebb hivatalos előzetes becslés szerint az euróövezetben júliusban 1,8 százalékra csökkent a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció az előző négyhavi, rendre 1,9 százalékról. Az EKB a belső eredetű maginflációban sem találhat kivetni valót: a tizenkét havi maginfláció júniusban már ötödik hónapja maradt szilárdan 1,9 százalékon. Az infláció 2005 január óta először, tavaly szeptemberben csökkent a bank kamatpolitikája számára irányadó, legföljebb 2 százalék alá, azóta sem haladta azt meg.

Csakhogy az EKB ennek ellenére továbbra is tart az inflációs nyomás növekedésétől, amit a beruházási fellendülés vonzotta, rekord ütemű pénz- és hitelnövekedés táplál. A beruházások miatt a gazdasági növekedés az euróövezetben továbbra is gyorsabb, mint amit az EKB egészségesnek tart, függetlenül attól, hogy a növekedés továbbra is a lakossági fogyasztáson látszik meg a legkevésbé.

Az euróövezetben a GDP az első negyedévben 0,7 százalékkal nagyobb volt a tavalyi utolsó negyedévinél, és 3,1 százalékkal nagyobb a tavalyi első negyedévinél. Ez ugyan lassulás a tavalyi utolsó negyedévi 0,9 százalékos, illetve éves 3,3 százalékos növekedéshez képest, de gyorsabb a tavalyi egész évi átlagos 2,7 százalékos, hatéves rekordütemnél, és nagyobb az Európai Bizottság május eleji, idei évi 2,6 százalékos átlagos GDP-növekedési jóslatánál is. Februárban a bizottság még csak 2,4 százalékos GDP-növekedésre számított, novemberben 2,1 százalékot jósolt erre az évre. 2008-ra 2,5 százalékos az előrejelzése a februárban valószínűsített 2,2 százalék helyett.

Azonban mivel ezzel együtt az átlagos növekedés továbbra is nagyon messze van az EKB tűrésküszöbétől, a szigorítás nyilván tovább folytatódik. Az EKB 2005 végén átértékelte felfogását: azóta úgy véli, az euróövezetben inflációmentesen fenntartható gazdasági növekedés közelebb van évi 2,0 százalékhoz, mint az addig számított 2,5 százalékhoz.

Az EKB június elején módosította előrejelzéseit. Most 2,3-2,9 százalék közötti GDP-növekedésre számít az euróövezetben az idén, a márciusban jósolt 2,1-2,9 százalék helyett. Az évi átlagos inflációt az idén 1,8-2,2 százalék között várja, gyorsabbnak a márciusban valószínűsített 1,5-2,1 százaléknál. Jövőre az előrejelzése 1,4-2,6 százalékos, ez viszont azonos a márciusi jóslattal, sőt, a jövő évre szóló GDP-növekedési előrejelzését csökkentette is, 1,8-2,8 százalékra a márciusban jósolt 1,9-2,9 százalékról, reményt adva, hogy a szigorítás jövőre talán már nem folytatódik.

Az idei év végére az elemzők többsége 4,50 százalékot jósol, bár - ha az euró utóbbi napokban megszakadt erősödése felújul és tovább tart a dollárral szemben - egyesek szerint az EKB kénytelen lesz megelégedni 4,25 százalékkal ez év végére. Az euró a múlt héten, kedden korán, 1,3853 dolláron, új rekordot ért el a dollárral szemben az ázsiai forgalomban, júliusban hatodszor döntött csúcsot. Ez már a második rekordsorozata volt az idén: az előző április 27-én New Yorkban ért véget, 1,3683 dolláron. A korábbi csúcsa 2004. december 30-án volt, szintén New Yorkban, 1,3667 dolláron.