Az Egis nyeresége 61 százalékkal csökkent

Vágólapra másolva!
Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. az októberben kezdődött üzleti évének első kilenc hónapjában 5,181 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami 61,2 százalékkal alacsonyabb az előző üzleti év azonos időszakánál - közölte a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentésben csütörtökön. A gyengülő körülményeket a kiválóan fejlődő export sem tudta ellensúlyozni.
Vágólapra másolva!

A vállalat üzemi és nettó eredménye jelentősen elmarad a várakozásoktól. A társaság üzleti eredménye az első kilenc hónapban 6,331 milliárd forintot tett ki, ami 51,5 százalékkal maradt el a bázistól.

Az üzleti év harmadik negyedévében, április-júniusban a gyógyszergyár adózott profitja nem konszolidáltan 2,358 milliárd forintot tett ki, ami a bázishoz képest 41 százalékos csökkenés.

A konszolidált adatok szerint a csoport árbevétele 88,624 milliárd forintot, adózott nyeresége 5,656 milliárd forintot ért el kilenc hónap alatt. A bevétel 8,4 százalékkal nőtt, míg a profit 60,7 százalékkal csökkent a bázishoz képest.

A jelentés szerint a hazai piacon a kikényszerített árcsökkentések és a kötelező befizetések vonták el a nyereséget, míg a kiválóan fejlődő exportot az erősödő forint és a gyengülő dollár értékelte le.

Az anyavállalat árbevétele kismértékben meghaladta a várakozásokat: 7 százalékkal emelkedett, 69,422 milliárd forint volt az októbertől júniusig tartó időszakban.

A belföldi piacon a kilenc havi értékesítés árbevétele 24,173 milliárd forintot ért el, ez mindössze 1,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A magyarországi gyógyszerforgalomhoz kapcsolódó befizetések a harmadik negyedévben 938 millió forinttal, a háromnegyedév során összesen 1 367 millió forinttal növelték az egyéb költségeket.

Az exportértékesítés a harmadik negyedévben csúcsteljesítményt, 89,5 millió dollárt ért el, amihez hozzájárult a gyorsan emelkedő nyugati kivitel, és az oroszországi export várt szinten alakulása. A gyógyszergyár háromnegyedéves exportja 24 százalékkal 235,8 millió dollárra nőtt. Ezen belül az oroszországi forgalom 6 százalékos növekedéssel 74,7 millió dollárt ért el. A teljes FÁK-piaci bevétel - Oroszországgal együtt - 104,2 millió dollár volt, ami 10 százalékkal magasabb a bázisnál. Oroszországban a DLO-szállítások alacsony szinten maradtak, a társaság a szabadpiacon ért el forgalombővülést. A nyugati gyógyszerexport 138 százalékkal 17,9 millió dollárra, a hatóanyag kivitel 87 százalékkal 40,2 millió dollárra nőtt kilenc hónap alatt. A kelet-európai piacon 12 százalékos bővüléssel 73,4 millió dollár árbevételt ért el az Egis.

Az Egis részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájába forognak, a szerdai kereskedést 23 395 forinton zárták. Az elmúlt egy évben 18 800 és 32 450 forint között mozgott a papírok árfolyama.

A gyorsjelentés hatására negatív piaci reakciókra számít Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az árfolyam esése véleménye szerint azért is indokolt, mivel az Egis árfolyama a felvásárlási spekulációk hatására kismértékben túlértékeltté vált. Jelentős zuhanást nem vár azonban a szakember, mivel a gyorsjelentés részleteiben (a DLO visszaesést bőven ellensúlyozó szabadpiaci növekedés Oroszországban, megugró nyugati eladások, a gyenge kelet-európai eladások ellenére további potenciális növekedés) pozitív elemek is találhatók.

Jövőre is forgalomnövekedést vár az Egis

A gyógyszergyár a következő, októberben induló üzleti évére is határozott forgalomnövekedést vár.

Marosffy László vezérigazgató-helyettes a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: minden kulcspiacon - Magyarországon, Oroszországban és a FÁK-országokban továbbá Kelet-Európában - a forgalom növekedése meg fogja haladni az ideit, és a társaság eredménye is várhatóan lényegesen jobb lesz.

Hozzátette, hogy a vállalatnak még nincs elfogadott 2007/2008. évi üzleti terve. A mostani üzleti évben az export piacokon növekedést, míg a belföldi forgalomban kismértékű, 2-3 százalékos csökkenést prognosztizáltak.

A társaság előrejelzése szerint az oroszországi kivitel várhatóan 10 százalékkal emelkedik, a többi FÁK-országban viszont ennél nagyobb mértékben, 20-25 százalékkal bővülhet a forgalom. Így összességében 15 százalék lehet a növekedés ebben a relációban. A kelet-európai piacon szintén 15 százalékos emelkedéssel számol a cég. A legnagyobb növekedés a nyugati kivitelben várható: a késztermék export várhatóan kétszerese lesz a múlt évinek, a hatóanyagok kivitele pedig 80-90 százalékos emelkedést érhet el.

Az üzleti év első kilenc hónapját elemezve a vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy a hazai piacon az árcsökkentési kényszer a legerősebb negatív tényező a társaság gazdálkodására nézve. A legutóbbi, áprilistól júniusig tartó negyedévben az Egis termékeinek árszínvonala átlagosan 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Marosffy László ismertette, hogy július elején felavatták az oroszországi gyógyszergyárat, amely a Servier és az Egis együttműködésében, 49 millió dollárból, zöldmezős beruházással valósult meg. A próbaüzem már elindult, a tényleges gyártás pedig körülbelül egy év múlva kezdődik el.