Új atomerőmű épülhet Magyarországon

Vágólapra másolva!
Immár a gazdasági tárca szerint is elkerülhetetlen, hogy 2020-tól új atomerőmű épüljön Magyarországon. Igaz, kisebbre és szabályozhatóbbra számítanak - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A gazdasági tárca jelenlegi elképzelései szerint 2020-tól szükség lesz új atomerőmű építésére az országban - fogalmazott a lap kérdésákre Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára. Úgy vélte, lehetnének más változatok is - például az árambehozatal vagy a fosszilis energiahordozók (szén, gáz) -, de az drágább áramot eredményezne, illetve egyéb problémákat is okozna.

Korábban a tárca - SZDSZ-hez kötődő - elöljárói a lehetőséget még csak "egy vizsgálandó opciónak" nevezték, és a most a "társadalmi vitán" lévő országos energiapolitikai koncepció is hasonlóképpen fogalmaz. A szocialista párt és az ellenzék igenje borítékolható, így a parlament - néhány, valamennyi pártban kisebbségben lévő környezetvédő kivételével - valószínűleg egyhangúlag támogatna egy 10-15 év múlva kezdődő új atomerőmű-építést.

Abban mindenki egyetért, hogy a dolog egyelőre nem sietős. Jelenleg van elég erőmű, és - más vonatkozásban - arról vitáznak, hogy egyáltalán szükséges-e a majdan kieső nagy blokkokat - a kicsik helyett - újabb nagy egységekkel pótolni.

Felsmann Balázs leszögezte: jelenleg az atomerőmű-építéssel kapcsolatos kérdések tisztázására van szükség. Kérdés például, hogy tovább hosszabbítsák-e meg az állami kézben lévő paksi atomerőmű blokkjait, avagy teljesen újak épüljenek. (Az atomerőmű jelenleg működő blokkjainak 2010-es élettartam-hosszabbítására a parlament már áldását adta.)

Azt is szükséges tisztázni, hogy az új blokk szabályozható teljesítményű legyen-e. (A jelenlegiek nem ilyenek, tulajdonképpen vagy termelnek, vagy nem, a szabályozható teljesítmény modernebb technikát is jelent.) Ezen túlmenően szükséges annak vizsgálata is, hogy mindez milyen "üzleti modellben" valósuljon meg.