Tovább szigorít a Gazprom Minszkkel szemben

Vágólapra másolva!
A Gazprom péntektől 45 százalékkal csökkenti a Fehérorszországba irányuló földgáz-szállításait, mert Fehéroroszország eddig nem rendezte tartozásait, közölte az orosz gázipari monopólium szóvivője. A korlátozás az európai tranzitszállításokat nem érinti.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország és a Gazprom hosszas vita után idén januárban egyezett meg abban, hogy Fehéroroszország 2007-ben a korábbi duplájáért, ezer köbméterenként 100 dollárért kapja az orosz gázt, miközben az európai vásárlóknak 260 dollárt kell fizetniük. Ez után az ár évről évre emelkedik Fehéroroszország számára: jövőre az európai színvonal 67 százalékára, 2009-ben 80 százalékára, 2010-ben 90 százalékára, és 2011-ben éri el az európai árszintet. Könnyítésként Fehéroroszországnak az első félévben csak 50 dollárt kellett fizetnie ezer köbméterenként, a fennmaradó rész - összesen 456 millió dollár - a múlt hónapban lett volna esedékes, de ezt nem fizették ki, és eredmény nélkül végződtek az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Fehéroroszországban azzal érvelnek, hogy a Gazprom a megemelt árakkal politikai nyomást gyakorol rájuk, és azt akarják elérni, hogy annyit fizessenek a gázért, mint az oroszok.

A Gazprom korábban 2,5 milliárd dollárért megvette a Beltransgaz fehérorosz nemzeti vezeték-üzemeltető felét, négy éven át egyenlő részletekben fizetve ki az árát. Az orosz vállalat ezer köbméterenként és száz kilométerenként 1,45 dolláros tranzitdíjat fizet Fehéroroszországnak (az addigi 0,75 dollár helyett) a Beltransgaz hálózatán keresztül Európába küldött orosz gáz után, és ez a tarifa öt évig érvényben marad.

Fehéroroszország, amely teljesen rá van utalva az orosz gáz- és olajszállításokra, az idén 21,5 milliárd köbméter földgáz importjára kötött szerződést.

Az orosz földgázkivitelben monopolhelyzetben lévő orosz Gazprom társaság szükségtervvel rendelkezik az európai fogyasztók zavaroktól mentes kiszolgálására arra az esetre, ha Fehéroroszország esetleg leszívná a tranzitgázt- jelentették be.

"Amennyiben Fehéroroszország megkezdené a fölgáz törvénytelen elvonását, konkrét tervvel rendelkezünk arra, hogy a vevők hozzájussanak az őket megillető földgázmennyiséghez"- közölte a Gazprom szóvivője. Ha ezt Fehéroroszország megtenné, a Gazprom a bírósághoz fordulna, egyben növelné az alternatív szállítási utakon a szállítandó mennyiséget - tette hozzá, megjegyezve, hogy erre a fejleményre nem számít az orosz cég, tekintettel arra, hogy nyár van.

Az orosz földgázexport visszaesett az idei év első felében, a tavalyi első félévhez képest 12 százalékkal 93,5 milliárd köbméterre a Vedomosti szerdai beszámolója szerint. A lap a gazdasági minisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy a kivitel Közép-és Nyugat-Európába 15 százalékkal 72,7 milliárd köbméterre csökkent, közel a Gazprom hosszú távra szóló szerződéseiben szereplő minimum mennyiséghez. A Gazprom bevétele emiatt 3,3 milliárd dollárral zsugorodott a tavalyi első félévhez képest, amikor az európai vevők a maximum gázmennyiséget vették meg az ideinél jóval hidegebb tél miatt.

A Gazprom egy korábbi közlés szerint az idén 38,1 milliárd dolláros exportbevételt vár a tavalyi 37,2 milliárd után.