Szinten maradt a román alapkamat

Vágólapra másolva!
Kedden nem hajtott végre kamatcsökkentést a román jegybank, irányadó kamatát továbbra is 7 százalékon tartja, míg inflációs célsávját 2,5-4,5 százalékban állapította meg. A kamatszint tartásánál az infláció mérsékelt szintjére hivatkozott, megjegyezve ugyanakkor, hogy fokozatosan az EKB által gyakorolt kamatpolitikához kívánja igazítani a magáét.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint - akik egyébként előzetesen többnyire a kamattartásra "voksoltak" - Romániában a jövőben árnyomásra lehet számítani, elsősorban a szárazság okozta drágulás, a növekvő nyersolajárak és a fiskális lazítás politikája miatt is.

Június végén volt legutóbb Romániában kamatcsökkentés: a központi bank 25 bázisponttal 7 százalékosra mérsékelte irányadó kamatát, az infláció mérséklődésére hivatkozva. Ez volt a bank negyedik kamatcsökkentése az idén, összesen 1,75 százalékpontos volt eddig a csökkentés. A bank ugyanakkor közölte, hogy éberen figyel a középtávú inflációs célok teljesülésére. Az országban az éves szintű drágulás 3,8 százalékosra mérséklődött májusban, kedvezően alakul a jegybank - akkori - idei 3-5 százalékos inflációs várakozása alapján. Elemzők számítottak a kamatcsökkentésre, elsősorban a lej árfolyamának utóbbi időben jelentkező markáns emelkedése kapcsán.

A román központi bank ezt megelőzően május elején szállította le ugyancsak 25 bázisponttal 7,25 százalékra az irányadó kamatot.