Mogyoródnak jó biznisz a Forma-1

Vágólapra másolva!
A becslések szerint több millió forintra tesz szert minden évben Mogyoród a Hungaroring miatt befolyt adóbevételekből, hogy pontosan mennyit hoz a település konyhájára a verseny, nem tudni. Egy biztos, hogy az elmúlt húsz évben jelentősen megnőtt a település idegenforgalma, és több milliárd forintos beruházások indulnak hamarosan az autósport hazai fellegvára miatt. A közeljövőben teniszpályák és egy hotel építkezése kezdődik meg. A bevételekből pedig utakat újítanak meg, és a domboldalban húzódó pincerendszert fejlesztik.
Vágólapra másolva!

Nincsenek pontos adatok arról, hogy mennyi pénz folyik be Mogyoród kasszájába évente a Hungaroringből. Tény, két százalék iparűzési adót fizetnek a terület tulajdonosai a helyi önkormányzatnak.

Az adatok nem nyilvánosak, legyen elég annyi, hogy ebből fejlődik Mogyoród, méghozzá látványosan - mondta szűkszavúan az [origo]-nak Babicz László polgármester. A település az idén a helyi költségvetési terv szerint több mint 24 millió forintot fordít fejlesztésekre. Ebből 15 millió forint jut az utakra.

A lakosságnak csak elenyésző része foglalkozik szobakiadással. Az [origo] információi szerint a hétvégi futamok idejére, jelenleg 3-5000 forint között lehet egy éjszakára magánháznál szobát bérelni. A "Zimmer Feri" azonban a megszaporodott olcsó és komfortos campingek miatt évről évre egyre kevesebb.

Az elmúlt húsz év alatt megnőtt a turisták igénye a jó minőségű és szép szállodák iránt, de ilyeneket legközelebb a fővárosban találnak. A vendégek helyben tartása érdekében indul hamarosan egy szállodaberuházás. A közeljövőben csaknem hat milliárd forintból egy 200 szobás, négycsillagos wellnesshotel építkezése kezdődik meg a településen. Méghozzá a Hungaroring melletti Aquaréna közelében.

Az Aquaréna egyébként kétmilliárd forintos befektetéssel indult négy éve, de egyelőre még nem rentábilis. A csúszdapark egy évben, májustól-szeptemberig száz napon át van nyitva, és napokra lebontva tavaly, átlagosan 100-110 ezer látogatója volt - mondta Bán Tamás, a létesítmény kommunikációs vezetője.

Forrás: MTI

Az Aquaréna évente több tízezer látogatót vonz

A 13 hektáros területen a tervek szerint nem csak a közeli strand nyújtotta szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni, hanem a szálloda saját wellnes-szolgáltatásait is. Egy újabb sportközpont is épül. Méghozzá Mandula Petra visszavonult hazai teniszező vág bele férjével egy nagyon modern, minden korosztályt kielégítő hatpályás teniszkomplexum építésébe. A tenisz mellett 20 fajta egyéb sportolási lehetőség lesz még elérhető. A beruházók a kicsikre is gondoltak, akiknek 1 hektáron épül egy fedett játszótér. Ez a beruházás is több tízmillióba kerül. Ha minden jól megy, jövőre már fogadják az első sportolni vágyókat és nemzetközi versenyeket is rendeznek.

Mogyoród előnye, hogy nagyon közel van Budapesthez, és nem csak az úgynevezett M30-as főúton, de az M3-as autópályán is fél óra alatt elérhető Budapest belvárosa. Ugyanakkor a településnek kiválóak a szőlőtermesztéshez is az adottságai - magyarázta a polgármester. Mogyoród domboldalában egy pincerendszer húzódik, amelynek népszerűsítésén fáradoznak a helyiek.

Forrás: MTI

Mogyoród központját tavaly Európai Uniós forrásból újjították meg

Babicz László úgy látja, ha sikerül jól megszervezni, akkor hamarosan a borturizmusba is beépülhet a település, ami ugyancsak lendíthet Mogyoród bevételén. Ennek reményében indították el idén nyáron az apátsági pincenapokat. A település legjobb pincéiből lehetett kóstolgatni a mogyoródi borokat.

A Hungaroring azonban némi bosszúságot is okoz a helyieknek. A Forma-1 mellett, ebben az évben 200 napon át van a pályán verseny, ezért nagyon megnőtt a településen élők zajterhelése. A polgármester szerint a most készülő zajtérkép lehet a megoldás. Ha kiderül, hogy a versenyek zaja túllépi a megengedett határértéket, akkor ennek megfelelő biztonsági falat építenek.

A zaj mellett, a verseny alatt még az örömlányok is bosszantják a helyieket. Hiába nyilvánította az önkormányzat védett övezetté a Hungaroring környékét, a rendelet betartatása csak a rendőrség fokozott ellenőrzése mellett sikerül. Az idén egyébként több mint 1500 rendőr és civil ruhás nyomozó ügyel majd a nézők biztonságára a településen és a pálya környékén.