Zuhanó részvényárak az összes tőzsdén

Vágólapra másolva!
Komoly veszteségeket szenvedtek el csütörtök este az amerikai részvénypiacok, és pénteken reggel Ázsiában is nagyot estek a részvényárak, így további árfolyamcsökkenésre kell felkészülni a magyar részvénypiacon is pénteken. Kivétel a Mol lehet, amelynél olyan piaci pletykák vannak, hogy az osztrák OMV nyilvános vételi ajánlatot tesz 30 000- 32 000 forint környékén.
Vágólapra másolva!

Magyar elemzők egyébként már néhány napja felhívták arra a figyelmet, hogy egy komolyabb lefelé irányuló korrekció is kezdetét veheti, ami jelentős visszaesést okozhat a magyar piacon is.

Alapvetően negatív hangulat várható pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, de a Mol ellensúlyozhatja a csökkenést. Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője szerint az amerikai csökkenő tőzsdeindexek magukkal rántották a távol-keleti piacokat, így Magyarországon sem várható ettől túlságosan eltérő helyzet.Ugyanakkor amennyiben igaz az a sajtóhír, hogy az OMV a nap folyamán nyilvános ajánlatot tesz a Mol közkézen forgó részvényeire, akkor az olajpapír várható drágulása ellensúlyozhatja a magyar börze csökkenését - mondta az elemző.Hozzátette, ugyancsak optimizmusba csaphat át a hangulat, ha a kora délután nyilvánosságra kerülő amerikai GDP adat kedvező lesz.

Komoly esés Amerikában

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) csütörtökön 311,50 pontos, azaz 2,26 százalékos veszteséggel 13 473,57 ponton zárt. Ez 8,11 százalékkal magasabban a tavalyi év végi értékénél. Az index egyébként több mint 3 százalékos mínuszban is volt a kereskedés közben.

A kereskedők három fő tényezővel indokolták a jelentős hanyatlását: a lakáspiac további lanyhulásával, a kőolaj napközben 11 havi csúcsra drágulásával és a vállalati felvásárlások finanszírozásának a romló körülményeivel.

Sokak szerint a vállalatfelvásárlásokhoz szükséges kölcsönök megdrágulása megakaszthatja az akvizíciókat, ami idén eddig jelentősen hozzájárult a tőzsdemutatók növekedéséhez.

A csütörtöki gyengülés globális volt: csökkentek a részvényárak Ázsiában, míg Európában közel négyhavi mélypontra süllyedtek az irányadó tőzsdemutatók.

Forrás: EPA

Az egész világon a medve az úr

Csütörtökön délután jelentették be azt a hivatalos adatot, hogy júniusban az elemzői várakozásoknál jobban, 6,6 százalékkal csökkent az új lakóingatlanok eladása májushoz képest az Egyesült Államokban, éves szintű 834 ezerre. A Dow Jones Newswires által megkérdezett elemzők a júniusi eladásokat csak 1,6 százalékkal, éves szinten 900 ezerre várták mérséklődni a májusi - a mostani adattal együtt felülvizsgált - éves szintű 893 ezerről. Ráadásul a lakóingatlanépítő D.R. Horton, és a Beazer Homes egyaránt negyedéves veszteségről számolt be csütörtökön. A WCI Communities pedig az ingatlanpiac visszaesése miatt bejelentette: arra kényszerül, hogy eladja magát.

Gyengültek a banki részvények is azokra a félelmekre, hogy további károkat szenvedhetnek a nem elsőrendű (subprime) amerikai jelzáloghitel-piac megrendülése miatt. Az ExxonMobil csalódást keltő negyedéves adatokat közült és emiatt gyengült az árfolyama, egyetlen nap alatt 16 milliárd dollárral csökkent a piaci tőkeértéke.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a tőzsdei eseményeket. Amikor a DJIA indexének a vesztesége átlépte a 400 pontot, a Fehér Ház azt közölte, hogy nem kommentál napi piaci fejleményeket. Röviddel később Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy a pénzügyi piacok ingatagsága miatt következett be a részvényárak csökkenése világszerte. Ez az ingatagság mindig fennáll, és e kockázat visszaárazódásának vagyunk most a tanúi.

Európában is esést várnak pénteken

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacokon pénteken további visszaesés várható, miután csütörtök a második legrosszabb nap volt az idén, a hitelpiaci aggodalmak miatt. A határidős részvényárakban kezdődő kiigazítás a nap végére fékezheti a veszteségeket az azonnali piacokon.

Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 harmincöt pont körüli veszteséggel, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 negyvenhárom pont körüli visszalépéssel nyithat.

Csütörtökön az FTSE-100 203,1 pontos, azaz 3,15 százalékos veszteséggel 6251,2 ponton zárt, a DAX-30 183,59 pontos, azaz 2,39 százalékos veszteséggel 7508,96 ponton végzett.

A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé péntek reggelre 5 pontot vesztett, a Nasdaq összetett mutatójáé 1,50 ponttal emelkedett, az S&P 500-asé 0,90 ponttal javult.