Óriási tőkemennyiség keres befektetést

Vágólapra másolva!
Csúcson van a Deloitte közép-európai kockázati tőkeindexe. Olyan országokból is áramlik a tőke a régióba, amelyek korábban befektetési területek voltak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott magasságba, 146 pontos értékre emelkedett a Deloitte közép-európai kockázatitőke-indexe, amely a régióban várható növekedési potenciált igyekszik leképezni. Seres Béla, a társaság pénzügyi tanácsadási üzletágának regionális vezetője szerint a mutató jól érzékelteti, hogy 2007 kiváló év lesz a kockázati tőke számára.

Az első félév során a kockázatitőke-alapok a régióban mintegy 1,5 milliárd euró befektetést hajtottak végre - ebből egyedül az AIG Capital Partners 500 millióval részesedett. A nagyobb volumenűek között van az Antenna Hungária-ügylet is.

A felmérés szerint az alapkezelők 58 százaléka bízik abban, hogy a rendelkezésére álló pénzügyi kereteket két éven belül be tudja fektetni. Márpedig ez a pénzügyi keret egyre nagyobb, már-már hihetetlen komoly pénz érkezik a piacokra.

Az óriási hitelkihelyezési vágynak köszönhetően olyan, korábban a privát tőke által nem támogatott területek váltak vonzó befektetési célponttá, mint a közszolgáltatások. Egyértelművé vált, nincsenek támadhatatlan cégek, a növekedési, felvásárlási kényszer folyamatosan tűzben tartja a piacot.

Mindezek mellett látható, hogy a felhalmozott vagyonok egyre inkább olyan területekről származnak (Közel-Kelet, Kína és Oroszország), amelyek korábban befektetési területek voltak, ám a gazdaság robbanásszerű fejlődése vagy épp a nyersanyagkincs miatt most ők keresnek befektetési területet.

A Deloitte partnere szerint érthető, hogy a korábbi befektetők most nem nézik jó szemmel, ha saját területükön jelenik meg ez a tőke, ám a piacvédelmi szabályok csak részben szolgálhatnak ez ellen pajzsként.

Tudomásul kell venni, hogy ezek az idegen befektetések döntően a már meglevő, globális infrastruktúrát használják a befektetéseikhez, ezért politikai kérdés, hogy felléphet-e az állam olyan befektetőkkel szemben, amelyek elvben elfogadják az adott szabályozói környezetet - mondta Seres Béla.