Hullámvasúton a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
A Mol háromszázalékos erősödésével felfelé húzta a nap elején a BUX-ot, jóllehet a világ tőzsdéi egyre zuhannak. Egyelőre késik az elemzők által korábban jósolt jelentős visszaesés, bár már a magyar tőzsde is járt már a nap folyamán mínuszban.
Vágólapra másolva!

Miközben a világ részvénypiacain, Ázsiától Amerikáig, szinte mindenütt zuhannak az árfolyamok, a Budapesti Értéktőzsdén, a rossz nyitás után a nap elején megfordult a hangulat. A BÉT részvényindexe, a BUX nem sokkal dél után még 1,02 százalékos pluszban volt az előző napi záróértékhez képest.

A BUX 14.30 órakor 28 822,21 ponton állt, ami a csütörtöki záró értékéhez képest 46,18 pontos, 0,16 százalékos csökkenés, a pénteki nyitásnál 37 ponttal magasabb. A részvénypiac forgalma fél háromig 68,5 milliárd forintot ért el. A vezető részvények közül csak az olajrészvény tudott erősödni, a másik három papír gyengült az előző napi záráshoz képest.

A délelőtti emelkedés oka a Mol iránti óriási érdeklődés volt, még délután is az olajpapír tartja vissza a BUX-ot a zuhanástól. Fél háromig több mint 51 milliárd forint értékben kereskedtek az olajcég részvényeivel, amelyek ára addig 2,27 százalékkal, 29 250 forintra emelkedett. Negyed egy körül 29 500 forintnál is jártak a Mol-részvények, ami 3,15 százalékkal magasabb a csütörtöki adatnál.

Az OTP részvények ára 166 forinttal 10 115 forintra csökkent, a bankpapírra 12,7 milliárd forint értékben születtek üzletek. A Magyar Telekom 8 forinttal 946 forintra gyengült, 361 millió forint értékben forgott. A Richter árfolyama 595 forinttal 36 400 forintra csökkent, forgalma 2 milliárd forint volt fél három körül.

A Mol erősödése nem teljesen váratlan: a nyitás előtt elterjedt, hogy az OMV a nap folyamán nyilvános vételi ajánlatot tesz a vállalat közkézen forgó papírjaira, és bár az osztrák illetékesek ezt később cáfolták, önmagában a pletyka is nagy forgalmat generált.

Délután a PSZÁF közölte, nem érkezett bejelentés nyilvános ajánlattételről a Mol részvényekre pénteken a hivatali munkaidő végéig. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete erről közleménye szerint "mai napon, azaz 2007. július 27-én egyes sajtóorgánumokban és hírportálokon megjelent hírekkel ellentétben, a Felügyelet hivatali idejének végéig, - 2007. július 27. 14.00 óráig - nem érkezett a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt-re vonatkozó nyilvános vételi ajánlat megtételére irányuló hivatalos bejelentés, kérelem".