Gyengült a magyar versenyképesség

Vágólapra másolva!
A munkaerő rugalmassága, képzettsége, az állami szabályozás átláthatósága a fontos a befektetőknek, és nem feltétlenül az alacsony adó - derül ki az Ernst & Young felmérésből. Magyarország mégis leginkább az adókedvezményekkel tud vonzó lenni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Magyarország veszített tőkevonzó képességéből tavaly: európai nyolcadikból a tizenegyedik lett a bejelentett külföldi befektetések számát tekintve - az Ernst & Young tanulmánya alapján. Magyarország annak ellenére nem volt képes érdemben növelni az ide hozott új befektetők számát, hogy Európa e tekintetben új rekordot döntött: 15 százalékkal, 3531-re emelkedett a bejelentett új befektetések száma.

Az nem kétséges, hogy Európa - ezen belül különösen az újonnan csatlakozott államok - vonzó befektetési terep marad továbbra is, de a versenyképesség megtartásáért már változásokra lenne szükség. A befektetők leginkább a rugalmatlan munkaerőpiacot, a bonyolult szabályozást érzik gátló tényezőnek, és a fejlesztések támogatása is kiemelkedően fontos a számukra. Az adóterhelés - mint azt Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója a tanulmányt bemutatva elmondta - sokkal hátrébb van a rangsorban. Ezt erősítette meg Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca szakállamtitkára is, aki szerint a politikai és a gazdasági stabilitás, a tiszta verseny és a képzett, rugalmas munkaerő az igazán fontos a befektetőknek.

Hazánk mindennek ellenére igencsak koncentrál arra, hogy vonzó társaságiadó-kulcsot alkalmazzon. A Deloitte idei felmérése szerint a magyar 16 százalékos adókulcs továbbra is az alacsony nyereségelvonások körébe tartozik Európában: e tekintetben az unióban csak Bulgária, Ciprus, Írország és Lettország előzi meg hazánkat. Kövesdy Attila, a Deloitte adópartnere szerint az alacsony társasági adókulcs nem feltétlenül ösztönzi a befektetéseket. Fontos azt is megnézni, miként számítják az adó alapját. Magyarország e tekintetben is jelentős kedvezményeket ad, például a kutatás-fejlesztési tevékenység bővítése esetén, ezenkívül külön egyedi támogatással is kedvez a nagybefektetőknek. A Deloitte szerint önmagában a nyereségadó kulcsa nem határoz meg befektetési döntéseket. Kínában 30 százalékos az adó, Indiában pedig a külföldi cégekre 40 százalékos, mégis e két országot tartják a legjobb befektetési terepnek.