Gráf megszakítja szabadságát a gazdák miatt

Vágólapra másolva!
Célt ért a fagykárt szenvedett gazdák tiltakozó akciója Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a demonstráció utolsó napján, pénteken Gráf József mezőgazdasági miniszter megszakítja szabadságát, és leül tárgyalni a gazdákkal. A munkástanácsok szolidaritásra szólítottak fel a demonstráció mellett, az  [origo] olvasóit azonban megosztotta az útzár.
Vágólapra másolva!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdák demonstrációjának harmadik napján, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter megszakítja szabadságát, és találkozik a gazdákkal, miután telefonon egyeztetett Jakab Ferenccel, a Demonstrációs Bizottság elnökével. A jövő héten megkezdődnek az egyeztető tárgyalások a követelésekről - a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által az [origo]-nak eljuttatott anyag szerint.

A gazdálkodók a tárgyalások mellett azt szorgalmazzák, hogy nyilvánítsák a térséget katasztrófa által sújtottnak, ami lehetőséget adna uniós támogatásra. Az ültetvények fenntartásának költségihez előleget szeretnének kapni a jövő évi EU-támogatások terhére.

A szabolcsi almatermelő gazdák szerdától három napon keresztül tüntetnek több kilométer hosszan, félpályás útlezárással a 4-es főúton, Záhony előtt.

A jánoshalmi és a Kiskunhalas környéki termelők ugyanakkor a Nemzeti Agrárkerekasztal azonnali összehívását kezdeményezik. A fórum összehívását azért látják indokoltnak, mert álláspontjuk szerint a téli csapadék hiánya, a tavaszi fagy, a nyári szokatlan meleg, az aszály rendkívül nehéz helyzetbe hozta egyes területeken a gazdálkodókat. Véleményük szerint a gazdák tartalékok híján, a külföldi versenytársaiknál alacsonyabb állami támogatással nem tudják megoldani a nehéz időjárási helyzetet.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége szintén támogatja a gazdákat, Palkovics Imre, a szervezet elnöke nyilatkozatában egyetért azzal, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége nem fogadta el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gráf József miniszter válaszát. Az érdekképviselet elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánynak nem áll szándékában a kilátástalan helyzetben lévőkön segíteni, és látszatintézkedésnek tartja a vállalhatatlan hitelkonstrukciót.