Gyurcsány: Ötszázmilliárd jut fejlesztésre

Vágólapra másolva!
Megújul a Budai Vár, az esztergomi bazilika pincerendszere, a budapesti Szépművészeti Múzeumban térszint alatti bővítés kezdődik. Felújítják a több mint százéves Zeneakadémiát, támogatásban részesül a szentendrei skanzen. A kormány ugyanis több mint 500 milliárd forintot osztott szét fejlesztésre - közölte Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán. 
Vágólapra másolva!

A huszonhetek Európájában az elsők között meghirdetjük az első két év fejlesztési programját - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a Budai Várban tartott kihelyezett kormányülést követően. "Új Magyarországot építünk most azzal, hogy megóvjuk az ország kulturális értékeit, azokat továbbfejlesztjük, átépítünk városközpontokat, ha kell, akkor új erőt és új tevékenységet teremtünk a régióknak az ország ezernyi helyén" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A több mint 500 milliárd forintból megújul a Budai Vár, az esztergomi bazilika pincerendszere, a budapesti Szépművészeti Múzeumban térszint alatti bővítés kezdődik. Felújítják a több mint százéves Zeneakadémiát, támogatásban részesül a szentendrei skanzen.

Tovább szépül Balatonfüred reformkori városközpontja, jelentős támogatást kap Hajdúszoboszló, hogy Európa egyik legnagyobb gyógyvíz- és fürdőközpontját hozza létre. Miskolcon mechatronikai park létrehozására nyílik lehetőség, a sárvári kórházat pedig a térség rehabilitációs központjává alakítják. Jelentős projekt a Homokhátság vízminőségének javítása, a sivatagosodás megállítása - sorolta a miniszterelnök.

A projektek közül Gyurcsány Ferenc a Budavári Palota fejlesztését nevezte a leginkább szimbolikusnak. Bajnai Gordon ezzel kapcsolatban elmondta, a teljes projekt körülbelül 22-23 milliárd forintba kerül, ebből az állam mintegy 10 milliárd forintot ad, 85 százalékban uniós és 15 százalékban hazai forrásból. Emellett mintegy 12-13 milliárd forintos magántőkével számolnak, amit az eredményez, hogy az állami befektetéssel megváltozik a terület értéke, funkciója, vonzása. A magánbefektetőket versenyben, pályázaton, az unió szabályainak megfelelően választják majd ki.

Ugyanakkor 2010-ig kell megvalósulnia a fejlesztésnek, ugyanis az unió visszakérheti a források egy részét, ha a szerződéskötéstől számított három éven belül nem valósul meg a beruházás, és ez általában igaz a projektek többségére. Gyurcsány Ferenc kitért arra is, hogy a projektek jelentős része olyan településre kerül, amelyet ellenzéki polgármester vagy ellenzéki többségű képviselő-testület vezet.

A fejlesztések részletes listáját csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

Két hét múlva újabb, jórészt közlekedésfejlesztésről szóló projektekről döntenek, augusztus végétől pedig tíznapos, kéthetes határidőkkel határoznak az átfogó, nagy pályázatokról.