Nagyot kaszált az APEH

Vágólapra másolva!
Elégedetten zárta az idei első félévet az APEH, ugyanis még a rajtaütésszerű ellenőrzésekből is dőlt a pénz a kasszába. A vártnál kedvezőbben alakultak az adóhivatal kezében lévő államháztartási bevételek, ezt bizonyítja, hogy több mint 4012 milliárd forintot szedtek be, ami 653 milliárd forinttal több a tavalyi első félévinél. A mai napig több mint 12 ezer vagyonosodási vizsgálatot indítottak, és ebből 25,5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg.
Vágólapra másolva!

Dőlt a pénz az idei év első félévében az APEH kasszájába. Valamennyi adó és járulék esetében jelentős növekedés tapasztalható. A személyi jövedelemadóból 801 milliárd folyt be az első félévben, 45,3 milliárddal több, mint 2006 első hat hónapjában. A társaságiadó-bevétel 201 milliárdot tett ki, ami 10 milliárddal haladta meg a tavaly félévi bevételt. A gazdaság fehérítése érdekében tavaly meghozott intézkedések egyik eredménye az, hogy idén 43 százalékkal több személyijövedelemadó-bevallást vettek nyilvántartásba.

Az adóalanyok száma sem változott jelentős mértékben. Az idei év első hat hónapjában 50 526 újonnan belépő magánszemélyt és vállalkozót regisztráltak, míg 36 503-an kénytelenek voltak megszüntetni eddigi tevékenységüket - közölte Szikora János, az APEH elnöke.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 16 százalékkal kevesebb gazdálkodó ellen indítottak felszámolási eljárást. Az elmúlt fél évben 3925 cég indított végelszámolást.

Az adóhivatal ugyancsak ebben az időszakban összesen 11,6 millió bevallást fogadott el és dolgozott fel.

Az APEH elnökének számításai szerint a mai napig 12 398 vagyonosodási vizsgálat volt folyamatban, eddig 25,5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg az ellenőrök. Az ellenőrök számát viszont nem növelik a jövőben, hanem más szerveket is bevonnak. Így ha életbe lép a számlamegtartási kötelezettség, elképzelhető, hogy pénzügyőrök állnak majd a piacok és áruházak ajtajában, és ők ellenőrzik a blokkokat.

Pontos szám még nincs arról, hogy hányan vették úgy igénybe a gázártámogatást, hogy hamis adatokat adtak meg az államkincstárnak. Eddig 10 olyan magánszemélyt találtak, akiket vagyonosodási vizsgálatnak vetettek alá, kilencüknél be is bizonyosodott a jelentős jövedelemeltitkolás.

A januárban bevezetett úgynevezett foglalkoztatottakkal kapcsolatos bejelentések is meghozták a várt eredményt. A munkáltatók június végéig 739 ezer adatlapot nyújtottak be, amelyeken összesen 2,8 millió bejelentést tettek a magánszemélyek foglalkoztatásával kapcsolatban. A félév végéig az őstermelők közül 45 ezren jelentkeztek be.

Bár az első hat hónapban befejezett 118,7 ezer ellenőrzés 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az ezekben feltárt adókülönbözet lényegesen magasabb a tavalyi értéknél.