Vágólapra másolva!
A magyar családok mégis megérzik a reformokat. Ezt bizonyítja, hogy kevesebbet költenek. A kiskereskedelmi forgalom az idén májusban 2,8 százalékkal, az első öt hónapban 0,9 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1 százalékkal csökkent, legalábbis a KSH közleménye ezt tartalmazza.

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva az idén áprilisban 2,5 százalékkal, az első négy hónapban 0,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az idén áprilisban az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Tavaly az első öt hónapban a forgalom volumene kiigazítás nélkül 5,5 százalékkal, ezen belül májusban 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatás nélkül.

Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma. Az eladások 4,3 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának szintjétől. Májusban csak a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, míg a többi tevékenységcsoport változatlan áras forgalma nem érte el az előző év azonos hónapjának szintjét. A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma májusban 0,3 százalékkal elmaradt az áprilisitól.

Agépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése májusban tovább folytatódott, jelentős mértékben, 14,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. májusában 3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a folyamatosan gyarapodó gépjárműpark miatt.