Mégsem lesz vasutas sztrájk

Vágólapra másolva!
Megszültetett vasárnap a megállapodás a minisztérium és a Mozdonyvezetők Szakszervezete között, ezért elmarad a hétfőre tervezett vasutas sztrájk. A szakszervezet főleg azt kifogásolta, hogy a magánvasutak egyes mozdonyvezetői nem ismerik a mozdonyokat, sőt akad akinek vezetői engedélye sincs.
Vágólapra másolva!

Elmarad a hétfőre meghirdetett vasutas sztrájk, miután megszületett a megállapodás a vasúti közlekedés biztonságáról a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Mozdonyvezetők Szakszervezete között vasárnap. Ha nem jött volna létre a megállapodás, hétfőn reggel 2 órára leálltak volna a vonatok.

A megállapodást vasárnap írta alá Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára és Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke. Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: a megállapodás a felek számára elfogadható, most már a megvalósítás a legfontosabb. Garamhegyi Ábel közölte: megértették az érdekképviselet aggodalmait, a vasúti közlekedés biztonságával kapcsolatos jogszabályalkotás bekerül a tárca jogszabályalkotási tervébe.

A mozdonyvezetők a sztrájkfenyegetéssel azonnali intézkedést akartak kikényszeríteni a vasúti üzembiztonság javítása érdekében. Borsik János, a szakszervezet vezetője korábban kifogásolta, hogy miközben több cég és magánvállalkozás is felbukkant a MÁV-nál, a magánvasutak egyes mozdonyvezetőinek sem típusismerete, se vonalismerete, de ami a legrosszabb, vezetői engedélye sincs.

Valamint 20-22 órás folyamatos szolgálatra kényszerítik őket, ami ütközik a munka törvénykönyve ide vonatkozó valamennyi rendelkezésével, és ezek veszélyeztetik az utasok, a mozdonyvezetők és a vasutasok biztonságát.