Nőhet az áram ára az MVM aukciója miatt

Vágólapra másolva!
Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma (IEF) felszólította Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert az MVM Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. júliusi kapacitásaukciójának felfüggesztésére - közölte az IEF csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az MVM Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. az MVM szabad kapacitásaiból 150 megawattot ajánl fel. Az IEF álláspontja szerint: "A szándékosan alacsony teljesítmény (150 MW) meghirdetése és az MVM aukciós eljárása rendkívül drasztikus árakat fog eredményezni az aukción, akár 10-szeri áremeléssel, és ezek az árak sújthatják a fogyasztókat 2008-ban." Több ezer megawatt kapacitást kellene a jövő évre szóló pályázatokon meghirdetni a villamosenergia-piac január elsejétől történő teljes megnyitása miatt.

Az ipari energiafogyasztók attól tartanak, hogy a kapacitásaukción kialakuló magas ár lesz a referenciaár az egész piacon, ami befolyásolja a lakossági áramárat is - mondta Tóth Ákos, az IEF főtitkára a fórum csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ipari fogyasztók arra számítanak, hogy a jelenlegi kilowattóránként 17-18 forintos szabadpiaci ár jövőre - a teljes piacnyitás idejére - eléri a 19-20 forintot. A közüzemben jelenleg 14 forint körül van az áram kilowattóránkénti ára. Szaniszló Mihály, a fórum elnöke szerint a jelenleginél öt forinttal is olcsóbban el lehetne látni a magyar fogyasztókat, ami 150 milliárd forinttal kisebb költséget jelentene nekik.

Az MTI kérdésére válaszolva Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal (MEH) főosztályvezetője elmondta: nehéz megállapítani, hogy az év végéig a közüzemi szolgáltatók ellátására kötelezett MVM mennyi szabad kapacitással rendelkezik. Az MVM tartalékai óráról órára változnak az erőművi blokkok karbantartása, a csúcsigények változása és az esetleges üzemzavarok miatt.

A jelenleg még közüzemi nagykereskedő állami cégnek a tartalékolásban arra is fel kell készülnie, ha egy erőművi blokk kiesik, és emiatt többletkapacitásra van szükség - tette hozzá. A jövő évre vonatkozóan azonban a MEH is szorgalmazza az átlátható, kiszámítható eljárásokat a hazai fogyasztók, illetve kereskedőik és egyetemes szolgáltatóik kapacitáshoz jutása érdekében. Ezért a hivatal július 23-ig kért javaslatot az MVM-től az új törvény speciális piacszervező szabályával kapcsolatban - mondta a főosztályvezető.

Mivel az MVM rendelkezik az erőművi kapacitások több mint 70 százalékával, így jelentős piaci erővel rendelkező szereplőnek számít. A hivatal ilyen esetben rendszeres kapacitásaukciót ír elő.