Csúcson a lakossági hitelfelvétel

Vágólapra másolva!
Kölcsönből fizetik a magyarok a megszorítások miatti hiányokat. Több, mint 250 milliárd forint hitelt helyezett ki a pénzügyi szféra a lakossági piacon az első negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ennyi pénzt eddig még sohasem vett fel a lakosság kölcsönként.
Vágólapra másolva!

Megdőlt a hitelfelvételi rekord az elmúlt napokban. A háztartások hitelfelvételi láza már öt éve tart, de úgy látszik hamarosan csúcsot dönt - írja a Népszabadság.

Az emberek többsége nem az életmódján próbált szorítani, hanem a hiteleit sokszorozta meg. A megszorításokkal párhuzamosan legalábbis megugrott a kölcsönfelvételek száma és mértéke - vagyis a reáljövedelem-csökkenést sokan adósságuk növelésével pótolják ki. Az emberek átmenetinek gondolják a kiigazítást, és azt a néhány hónapot akarják majd kibekkelni, amíg a fizetésük értéke nem éri el a korábbi szintet.

A mostani adatokból, banki beszámolókból az tűnik ki: utóbbiaknak lett igazuk. Bár a jegybanki statisztikák nem jeleznek igazi trendfordulót, a banki beszámolók már igen. Az első negyedéves MNB-jelentésből nem látszik, hogy megállna az eladósodási hullám, miközben a megtakarítások növekedésének üteme sem esett vissza igazán. Ez utóbbit egyes bankok jelzik - de a tapasztalatok eltérőek - derül ki a Népszabadságból.