Megvédené Gyurcsány a stratégiai cégeket

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök olyan szabályozás előkészítésére kérte fel az Igazságügyi Minisztériumot, amely biztosítja, hogy azok a vállalatok, amelyek külföldi állam közvetlen vagy közvetett irányítása alatt állnak, ne szerezhessenek irányítást a Magyarország számára stratégiailag fontos cégekben és üzletágakban.
Vágólapra másolva!

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy megvédi Magyarország stratégiai érdekeit, méghozzá az uniós szabályozással összhangban.

Az egységes szabályozás elkészítésében - mint mondta - az Igazságügyi Minisztérium bevonja a gazdasági minisztert, a pénzügyminisztert és a külügyi tárca vezetőjét. A javaslatnak augusztus végéig kell elkészülnie - közölte a kormányszóvivő.

Angliában, Belgiumban és Írországban van hasonló szabályozás. Hasonló tervet jelentett be néhány héttel ezelőtt Angela Merkel német kancellár is, aki azt nyilatkozta egy gazdasági lapnak, hogy valószínűleg ősszel törvénytervezet készül a nem kívánt felvásárlások megakadályozása érdekében.

Roland Koch, Hessen tartomány miniszterelnöke a Die Weltnek elmondta, hogy az állami pénzekkel dolgozó alapok elleni védelemről van szó, a magánbefektetőket továbbra is szívesen fogadják. Koch szerint az olyan államok pénzével dolgozó alapok beruházását nehezítenék a törvénnyel, mint amilyen Oroszország vagy Kína, illetve azok vállalatai. Más értesülések szerint a Közel-Kelet állami pénzzel működő alapjai is érintve lennének a vállalatvédelmi törvényben. "Nem azért privatizáltuk például a Deutsche Telekomot, hogy aztán az oroszok államosítsák" - mondta Koch.

A tervezett lépések összefügghetnek az OMV osztrák olajtársaság szándékával, hogy felvásárolja a Molt. Ezt ellenséges kivásárlásnak tekinti a magyar kormány, ezért "meg fogjuk védeni magunkat" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök június végén. "Szeretnék világosan fogalmazni: nem szóbeli intervenciót követtem el, hanem intervenciót fogok eszközölni, aminek tartalmáról egyelőre nem áll módomban részleteket közölni" - emelte ki a kormányfő újságírók előtt.

Kóka János ugyanezen konkrét esettel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország számára a Mol stratégia jelentőségű cég. Liberális politikusként hisz a tőke szabad áramlásában, de ennek összhangban kell lennie Magyarország és az érintett vállalat stratégiai érdekeivel, amelyeket egyeztetni kell.

A Mollal kapcsolatban legutóbb a Lukoil, Oroszország legnagyobb olajvállalata fejezte ki érdeklődését: ha a Moltól ajánlat érkezne a Lukoilhoz, azt mindenképp megvizsgálnák - írta a Kommerszant orosz napilap.

Állami kontroll a stratégiai cégek esetében

Fotó: MTI
Takács Albert

Takács Albert szerint többféle lehetőség is van arra, hogy az Európai Unió normáival összhangban a magyar állam kontrollt tudjon gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban. Az igazságügyi és rendészeti miniszter erről a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón beszélt. Elképzelhetőnek tartja például, hogy a társasági jog eszközével elérhető ez a cél, de az a megoldás is szóba jöhet, hogy az állam tájékozódási vagy felügyeleti lehetőséget kap az ilyen jellegű tranzakcióknál.

Augusztus végéig kell kidolgozni, hogy az állami kontroll jogszabályi szinten pontosan mit jelent, és többek közt meghatározni azt is, melyek ezek a vállalatok - ezt Daróczi Dávid tette hozzá a miniszter által elmondottakhoz. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány megvédi Magyarország stratégiai érdekeit és a polgárok biztonságos közellátását. Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy efféle szabályozásra a világban számos példa van. Ide sorolta Nagy-Britanniát, ahol külön törvény védi az ország legnagyobb energiaszolgáltatóját attól, hogy külföldiek megvehessék. Szélsőséges példának nevezte az Egyesült Államokat, ahol a védelmi, a belbiztonsági, a külügyi, a kereskedelmi és a pénzügyi minisztérium alkotta bizottság feladata, hogy megvizsgálja a stratégiai cégek külföldi felvásárlására irányuló tranzakciókat.