Még tovább gyengül a dollár

Vágólapra másolva!
A forint, megtartva csütörtökön felvett lendületét, tovább erősödött pénteken nyitáskor. Kilenc óra után az eurót 245,40/60 forinton jegyezték az előző nap délutáni 245,65/75 forint után. 
Vágólapra másolva!

A régió devizái napok óta egyöntetűen erősödnek, de igaz ez a török lírára is, amely már kezdi elvonni a gyenge dollárt hasznosító befektetők figyelmét a kelet-európai devizákról.

A dollár pénteken is tovább gyengült. Nyitáskor 178,25/45 forinton jegyezték, szemben 178,40/50 forintos csütörtök délutáni szinttel. A nemzetközi devizapiacokon a dollár további gyengülésére számítanak, de ennek hasznát egyre inkább olyan feljövő és magas hozamot kínáló devizák, mint a török líra és a brazil real látják majd, és kevésbé a kelet-európaiak.

A dollár gyengülése elsősorban a másodlagos jelzálogkölcsön-piacon mutatkozó törlesztési nehézségeknek köszönhető. A lakáshitelt felvevőket szorítja a magas kamatszint, emiatt elképzelhető, hogy az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) az alapkamat csökkentésére kényszerül - írja a BBC.

A Fed egy éve nem mozdította az irányadó alapkamatot, a szint 5,25 százalék. Elemzők szerint némi nyugtalanságra adhat okot a Fednek az is, hogy a gazdasági növekedés lassulása nem veti vissza eléggé az áremelkedések ütemét, elsősorban a feszített munkaerőpiac, a már-már elrugaszkodó élelmiszer- és energiaárak és egészében az importárak alakulása miatt.