Európának jól jön a Gazprom pálfordulása

Vágólapra másolva!
Bár korábban egyedül akarta kitermelni a világ valószínűleg legnagyobb tengeri gázmezőjét, a Gazprom, a világ legnagyobb gáz előállítója, a Totalt választotta partnerül a Shtokman gázmező fejlesztéséhez. Az északi-sarki tengeri lelőhely akár háromévi európai fogyasztást is fedezhet, de a feladat igen összetett - még a Gazpromnak is.
Vágólapra másolva!

A francia Total 25 százalékos részt kap majd a működtető társaságban, míg az orosz társaságé lesz a maradék többség - idézte Alexei Miller, a Gazprom vezérigazgatójának közleményét a BBC. A Total elsősorban a mező infrastrukturáját fogja ellenőrizni. A két cég várhatóan pénteken írja alá a megállapodást.

A Barents-tenger alatt elterülő gázmező 3200 milliárd köbméteres becsült földgázkészletével a legnagyobb tengeri mező lehet. A projektben a Gazprom mellett a fennmaradó 24 százalékos részt más partnerek szerezhetik meg - tette hozzá Miller. A projekthez csatlakozhat a norvág Statoil, a Norsk Hydro valamint az észak-amerikai ConocoPhillips is.

Növekvő kereslet

A Gazprom Oroszország monopol gázszállítója, és kulcsszerepet játszik Európa gázellátásában is. A gáz iránti kereslet a várakozások szerint meredeken emelkedik, miközben Európa egyéb forrásai már valószínűleg hanyatlásban vannak, mint például az északi-tengeri lelőhelyek is.

A szóban forgó Shtokman nevű mezőből kitermelt gáz nagy része a növekvő európai fogyasztási igények kielégítésére mehet, akár vezetéken keresztül, akár a be nem fagyó murmanszki kikötőből tankerek gyomrában, cseppfolyósítva szállítva (LNG).

"A most elért megállapodás a legutóbbi fontos lépés abban a kölcsönösen kedvező fejlesztési együttműködésben, amelyben a Gazprom és a világ lenagyobb energiavállalatai állnak" - fogalmazott Miller a közleményben.

A Gazprom partnerválasztása a Shtokman gázmező kitermelésére határozott fordulópont a tavly októberi állásponthoz képest, amikor az orosz cég úgy döntött, hogy egyedül termeli ki az óriási, még kiaknázatlan gázkészletet.

Teljes fordulat

Mindemellett, a hét elején Alexander Medvedev, a cég egyik vezetője jelezte, hogy a Gazprom megváltoztatta korábbi véleményét a projekttel kapcsolatban. A Financial Timesnak adott interjúban Medvedev azt mondta, hogy a Gazprom külföldi cégekkel tárgyalt, hogy engedje őket "részesülni a projekt gazdasági előnyeiből, megossza velük a menedzsmentet, és hogy magukra vállalják az ipari, kereskedelmi és financiális kockázatok egy részét".

A művelet költségeit valahol 20 és 30 milliárd dollár között becsülik, amelyet a Gazpromnak egyedül kellene előteremteni, ha mégis egyedül vállalkozna a munkálatokra. Az elemzők szerint a projekt összetettsége volt az a tényező, ami a Gazprom teljes fordulatához vezetett; az orosz cégnek nemigen vannak tapasztalatai például a folyékony gázzal, de a rossz időjárási viszonyok és a szállítási infrastruktúra hiánya is ebbe az irányba vihette a döntést.