Demonstrációt szerveznek a szabolcsi gazdák

Vágólapra másolva!
Demonstrációt szerveznek július végére a fagykárt szenvedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodók, mert úgy vélik, a korábbi petíciójukban megfogalmazott kárenyhítési kéréseikre nem kaptak megfelelő választ a kormánytól - közölte Jakab Ferenc, a térség gazdaköri vezetője.
Vágólapra másolva!

A Magosz Szabolcs megyei demonstrációs bizottsága július 25-26-27-én szervez félpályás útlezárásos tüntetést a záhonyi határátkelőhelyen, melyről a rendőrséggel már egyeztetnek. Amennyiben az akció nem jár "a kormány hatékony segítségének elérésével", szeptember elején már négy helyszínen lesznek további demonstrációk mindaddig, amíg a kívánt eredményt el nem érik a szabolcsi termelők, akiknek a kára több, mint 40 milliárd forint - mondta Jakab Ferenc.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) nyírségi vezetője emlékeztetett arra: az április végi, május eleji fagykárok enyhítését kérve petíciót nyújtottak be a kormányfőhöz, amelyre az agrártárca vezetőjétől kaptak választ még június végén.

Jakab Ferenc szerint Gráf József válasza "nem foglalkozik a petícióban felvetett és megfogalmazott problémákkal, és az abban megfogalmazottakkal köszönő viszonyban sincs". Hozzátette: a július 9-én kelt válaszlevelükben ezt meg is írták a miniszternek, mert - a Magosz szabolcsi szervezete szerint - semmi nem mutat arra, hogy "a fagykárt szenvedett termelők alapos okkal reménykedhetnének a kormány kárenyhítési szándékában".

Véleményük szerint a Nemzeti Kárenyhítési Alap teljes mértékben alkalmatlan a keletkezett károk megtérítésére és elfogadhatatlan a javasolt hitelkonstrukció is.

A Magosz szabolcsi vezetője megjegyezte, hogy a lengyel kormány egy hónap alatt felmérte az ottani fagykárokat és júniusban már fizettek is, úgy, hogy 100 százalékos állami garanciával, ötéves futamidővel, 1,69 százalékos kamattal, kedvezményes hitelt kaptak a lengyelországi termelők.