Drága a pénzmosás elleni küzdelem

Vágólapra másolva!
Világszerte egyre nagyobb összeget fordítanak a bankok az illegális pénzek tisztára mosásának felderítésére. A magyar pénzintézetek költségeiről nincs összesítés - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években drámaian nőttek a bankoknak a pénzmosás elleni harcot célzó kiadásai. A KPMG Forensic 55 ország 224 hitelintézetére kiterjedő felmérése szerint három év alatt 58 százalékkal emelkedtek az ilyen jellegű kiadások, de Észak-Amerikában és a Közel-Keleten 70 százaléknál is magasabb növekedést mértek.

A pénz túlnyomó részt a tranzakciók megfigyeléséhez szükséges technológiai rendszerekre és a biztonsági szakemberek felvételére ment el. Becslések szerint a kábítószer- és fegyverkereskedők, embercsempészek és más bűnözők évente 1000 milliárd dollár körüli összeget mosnak tisztára.

A növekvő kiadások a jelek szerint meghozzák az eredményüket: a KPMG által megkérdezett bankok majdnem háromnegyede arról számolt be, hogy az elmúlt három évben nőtt a hatóságoknak jelentett gyanús tranzakciók száma.

Nem készült összevont felmérés, amely kimutathatná, hogy a hazai bankokra mekkora terhet rótt a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos törvénymódosítás - közölte a Világgazdasággal Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.