Terjeszkedhet Romániában az OTP

Vágólapra másolva!
Lízing- és magán-nyugdíjpénztári szolgáltatások felett szerezhet ellenőrzést Romániában az OTP Bank, miután a PSZÁF engedélyezte a tranzakciókat. Az országban augusztus 1-jén indul a magán-nyugdíjpénztárak tagtoborzása.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy az OTP Bank 75 százalék feletti közvetett befolyásoló részesedést szerezzen három bukaresti székhelyű cégben, az OTP Leasing Romania IFN S.A.-ban, az OTP Broker de Pensii Private S.R.L.-ben és az S.C. OTP Fond de Pensii S.A.-ban.

Az OTP Fond de Pensii S.A. magánnyugdíjalap-kezelő társaság, illetve az alapok befektetési jegyeinek értékesítésével foglalkozó ügynökcég, az OTP Broker de Pensii Private S.R.L. működéséhez az a romániai jogi szabályozás teremt alapot, amely szerint a magán-nyugdíjpénztárak augusztus 1-jével elindíthatják a tagtoborzást - közölte az OTP Bank sajtóosztálya az MTI érdeklődésére.

A magán-nyugdíjpénztárakba a belépés 35 év alatt kötelező, 35 és 45 év között pedig önkéntes a romániai szabályozás szerint. A belépésre kötelezett, de pénztárat nem választó 35 év alatti állampolgárokat a kampány időszakában elért piaci részesedés alapján sorolják majd be a pénztárakba.

Az OTP csoporthoz tartozó, a romániai piacon egyedüliként magyarországi hátterű társaságok célja, hogy a november 30-áig tartó kampányban az alapkezelő 8-10 százalékos piaci részesedést érjen el.

Az OTP Fond de Pensii S.A. tulajdonosa az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. és az OTP-Garancia Biztosító Zrt. 51, illetve 49 százalékos tulajdoni hányaddal. Az értékesítési ügynökcéget az OTP Bank Romania és az OTP Garancia Asigurari tulajdonolja 50-50 százalékos arányban.

Az OTP Leasing Romania IFN S.A. a hitelintézet tájékoztatása szerint a piacra lépését előkészítő munkafolyamat végső fázisába lépett. A cég a termékek széles skáláját kínálja majd, autó-, termelőeszköz- és ingatlanlízinggel is foglalkozik. A társaság célja, hogy a tevékenység kezdetét követő második év végére bekerüljön a román lízingpiac legjobb 10 szereplője közé.

Az OTP Leasing Romania IFN S.A. tulajdonosa a magyarországi Merkantil Bank és az OTP Bank Romania 70, illetve 30 százalékos részesedéssel.