Egy év alatt 8,6 százalékos volt a drágulás

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak 8,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, júniusban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek májushoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

Az elemzők júniusra 8,5 százalékos éves áremelkedést vártak, ám végül 8,6 százalékkal emelkedtek az árak az év első hat hónapjában.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index júniusban 0,2 százalékkal haladta meg a májusi és 11,2 százalékkal a tavaly júniusi szintet.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágultak a péksütemények 32,6, a liszt 31,8, a kenyér 23,5, a baromfihús 16,9, a tojás 13,2, valamint a cukor 12,3 százalékkal.

A háztartási energia átlag feletti 32,1 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 41,7, az elektromos energia ára 21,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 8,4 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 16,8, a szemétszállítás díja 15, a vízdíj 12,6 százalékkal nőtt.

A KSH közlése szerint átlag alatti mértékben, 7 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, 3,5 százalékkal az egyéb cikkek, valamint 1,4 százalékkal a ruházkodási cikkek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006 júniusában.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal emelkedtek. Nőtt 1,5 százalékkal a szalámi, szárazkolbász, sonka, 1,4 százalékkal a baromfihús, 0,9 százalékkal a sajt, 0,7 százalékkal a kenyér ára. Csökkent viszont 1,6 százalékkal a tojás, 1,5 százalékkal az étolaj és 0,9 százalékkal a sertéshús ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek májushoz képest 0,4 százalékkal drágultak.

A legnagyobb mértékben a járműüzemanyag-árak nőttek, 2,7 százalékkal. Átlag feletti, 0,5 százalékos árnövekedést regisztráltak a szolgáltatások esetében, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 5 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek körében 0,1-0,1 százalékos árcsökkenés következett be.

Tavaly júniusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Elemzők: a gabona és a szolgáltatások árai veszélyeket rejtenek

Komolyabb meglepetést az erős forint ellenére a tartós fogyasztási cikkek mérséklődő árcsökkenése illetve a szolgáltatások áremelkedésének megugrása okozott Suppan Gergelynek, a Takarékbank elemzőjének. A szolgáltatások megugró árnövekedése felerősíthetik a jegybanki aggodalmakat a másodlagos inflációs kockázatok kialakulásának veszélyeivel kapcsolatban - a szakértő véleménye szerint.

Júliusban 8,5 százalékos inflációra számítanak az elemzők, azonban a gabonaár emelkedés következtében ősztől jelentősen erősödhetnek a felfelé mutató kockázatok, amelyek a szeptembertől várt dezinflációt részben semlegesíthetik, komoly akadályt állítva a további jegybanki kamatcsökkentéseknek.