Egyre több befektető vesz külföldi értékpapírt

Vágólapra másolva!
A külföldi börzék szinte korlátlan lehetőségei egyre több hazai magánbefektetőt csábítanak a határon túlra, a szakemberek szerint a következő hónapokban érdemes lehet szétnézni a német blue chipek között és a távol-keleti részvénypiacokon - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi tőkepiacok iránti hazai érdeklődés továbbra is töretlenül növekszik, egyrészt a magyar piac szűkülésének, másrészt a külföldi börzék szinte folyamatos emelkedésének következményeként. Az elmúlt hónapokban elsősorban a német és az ismertebb amerikai blue chipeket keresték a magyar ügyfelek - közölte Kovács Péter, a Buda-Cash nemzetközi üzletágának vezetője.

A tengerentúli börzék népszerűségégét az adózás kedvezőbbé válása is segítette - 20 százalékra csökkent az adókulcs, és a veszteség szembeállítható a nyereséggel -, továbbá az, hogy a hazai befektetők egyre több vállalati hírről, ha úgy tetszik, sztoriról értesülnek. Kovács szerint ez a tendencia a következő hónapokban sem fog változni. Amíg a blue chipekkel évi 20-30 százalékos hozamot el lehet érni kiszámítható rizikó mellett, addig - különösen a tapasztalatlanabb ügyfeleknek - nincs okuk kockázatosabb területen próbálkozni.

Kovács Péter szerint a határon túli befektetés esetében, a szélesebb választék mellett a devizakockázat megosztása is előnyt jelent, számos ügyfelet a forintgyengülés miatti félelem vezet a külföldi piacok felé. A tőkepiaci tapasztalattal nem rendelkező, külföldön szerencsét próbáló befektetőknek a szakember azt javasolja, hogy eleinte ismertebb cégek részvényeit vásárolják, mindig használjanak veszteséglimitáló megbízásokat, és ne kössék le teljes tőkéjüket egyetlen részvényben.

Móró Tamás, a Concorde elemzője szerint az ügyfelek ma már egyáltalán nem zárkóznak el a külföldi befektetésektől, nem tekintik kockázatosabbnak, mint a magyar részvényeket. Sőt, szép számmal akadnak befektetők, akik eleve csak külföldön fialtatják tőkéjüket. A Concorde-nál az elmúlt fél évben népszerűek voltak a határon túli befektetések, elsősorban az orosz bankrészvényeket és a olajszektor szereplőit, a német autógyártókat és a távol-keleti befektetési alapokat vásárolták a magánügyfelek.

Az elemző várakozásai szerint ami erős volt, az továbbra is erős maradhat, alapvetően nem drágák sem a fejlett, sem a feltörekvő részvények. Egy ilyen emelkedés után, amilyen az elmúlt félévben végbe ment, azonban a tapasztalatok szerint jobb óvatosnak lenni - hangsúlyozta Móró. A szakember szerint a következő hónapokban jól teljesíthetnek a távol-keleti piacok, úgymint Kína, Korea és Hongkong.

Zánkay Balázs, az Erste nemzetközi üzletágának vezetője kiemelte: a magánbefektetők számára elég mozgást és izgalmat hozott a hazai piac az utóbbi hónapokban, így náluk elsősorban az intézményi befektetők aktivitása nőtt meg a külföldi részvénypiacokon. Zánkay hozzátette, hogy az új magánügyfelek elsősorban nem a nyugati börzéken próbálnak szerencsét, hanem sokkal inkább a régiós tőzsdéken: Romániában, Bulgáriában vagy Lengyelországban - írja a Napi Gazdaság.