Kinevezték az MNB új alelnökét

2007.07.10. 17:26

Sólyom László köztársasági elnök kedden kinevezte Király Júliát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökévé. A kinevezés hat évre szól.

Simor András, a MNB elnöke 2007. június 4-én hozta nyilvánosságra, hogy Király Júliát javasolja az MNB alelnökének. Az új alelnök feladatköre a pénzügyi stabilitási, a  pénzforgalmi, az emissziós, valamint a piaci kockázatkezelési  szakterületek felügyelete lesz. A jelölt személyével a miniszterelnök egyetértett.

A jegybank alelnökei közül ez év július 2-ával járt le Auth Henrik és Adamecz Péter alelnöki mandátuma. Király Júlia a Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után a Központi Statisztikai Hivatalban és a Tervhivatalban dolgozott modellezőként, majd 1988-ban, alapításakor csatlakozott a Nemzetközi Bankárképző Központhoz, amelynek 1999 óta egyik vezérigazgatója, 2003 óta egyik tulajdonosa volt. 

 Az MNB új alelnöke igazgatósági tagja volt többek között a Magyar Hitelbanknak (1995-ben), a K és H  Banknak (2000-ben), valamint a Postabank elnöke volt a hitelintézet sikeres privatizációja idején (2003-ban). 

Király Júlia a közgazdaságtudomány kandidátusa, számos szakmai folyóiratban jelentek meg írásai, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. Kutatási területe a pénzügyi kockázatok kezelése, valamint a monetáris politika. 

Simor András korábban már jelezte: a jegybanktörvény folyamatban lévő módosítása szerint, ha az Országgyűlés is egyetért majd a módosítással, az MNB-nek a jövőben két alelnöke lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK