Nagyszabású fejlesztésbe kezd az új Rába-tulajdonos

Vágólapra másolva!
Több milliárd forintos technológiai beruházásokat indít el a salgótarjáni SVT-Wamsler Zrt.; a hagyományos tűzhelygyártás mellett európai méretű gépipari vállalkozás létrehozását tervezik, megváltoztatják a cégformát és a társaság nevét is - jelentette be a cég elnök-vezérigazgatója. A vállalat a közelmúltban szerzett 10 százalékot meghaladó részesedést a Rába Futómű Kft.-ben.
Vágólapra másolva!

Antali Károly ismertette: egységes megjelenést és márkaépítést biztosítanak azzal, hogy a Wamsler nevet nemcsak a termékek, hanem a cég azonosítására is használják. A cégforma európai részvénytársaság lesz, ennek jogi folyamatát elindították.

Az SVT-Wamsler Zrt. a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként 1992-től a németországi Wamsler GmbH-val egyesülve több mint 100 éve gyárt sütő-, főző- és fűtőkészülékeket. Jelenleg a Wamsler HKT GmbH-t, valamint a Mátrafűtőber Kft.-t irányítja döntő módon a társaság, amelynek tulajdonosa a Georgi Kornél nevével jelzett off-shore cég.

A vezérigazgató közölte: az áru-, a beruházázási, valamint a tőke- és pénzpiacon is erősíteni szeretnék pozíciójukat. A megcélzott növekedés új piacokat igényel; a főleg német, osztrák, holland részesedés mellett a bővítést az EU új tagállamaiban és a volt Szovjetunió országaiban tervezik új névvel, új típusú készülékekkel és új technológiával.

Antali Károly közölte: 2008-2010 között több mint 3 milliárd forintos nagyságrendben hajtanak végre technológiai beruházásokat, ennek részeként úgy orientálják a fejlesztést, hogy beszállítói lehessenek a régióban tervezett Autóipari Kompetencia Központnak, és ilyen célt szolgál a 10 százalékos Rába-részvényvásárlás is. A vezérigazgató kiemelte, hogy a Rábában a befektetés nem spekulatív, hanem üzleti céllal valósult meg, és középtávú tervei vannak a cégnek vele. A pakett esetleges eladása nincs napirenden, arról egyébként is a tulajdonos dönt, s az elnök-vezérigazgató szerint erre csak abban az esetben fog sor kerülni, ha a társaság céljai nem valósulnak meg - olvasható a portfolio.hu oldalon. Az SVT már csak a finanszírozás miatt sem tervezi növelni részesedését a Rábában, azonban abban az esetben, ha kedvező lehetőség adódik, akkor megfontolják a további vételeket - mondta el Antali Károly.

A cégcsoport konszolidált árbevétele 21 milliárd forint volt múlt évben, ebből 13 milliárd a zrt.-é.

A vezérigazgató elmondta: 2006-ban 200 ezer darab készüléket adtak el, 80 százalékban az EU régi tagállamaiba. A 2008-2010 közötti cél a 75 százalékos volumennövelés az új termékösszetétellel, amitől csoportszinten 30 milliárdos árbevételt várnak.