Magasabb lehet a nők biztosítása

Vágólapra másolva!
Ha a parlament az év végéig nem hoz külön szabályozást, a 2007. december 21. után kötött valamennyi új biztosítási szerződésben egységes tarifát kell alkalmazni, nem lehet megkülönböztetni a szerződőt a neme szerint - ezzel jelentősen nőhet a nők biztosítási díja -írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az év végével életbe lép az Európa Tanács irányelve, amely a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvének érvényesítéséről szól. Az általánosságban üdvözlendő uniós irányelv a biztosítási területen azonban, az eredeti elképzelésekkel ellentétes hatást okoz: a hölgyek számára drágítja meg a biztosítást - mondta Marczi Erika, a Groupama Biztosító életbiztosítási igazgatója.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon a születéskor a nők várható élettartama 8-9 évvel magasabb, mint a férfiaké. Ennek köszönhetően az életbiztosítási területen a hölgyek lényegesen kisebb kockázatot jelentenek a biztosítóknak, amely így számukra kedvezőbb díjazást biztosít. Hasonlóan eltérő a kárstatisztika a gépjármű-biztosítások terén is - a nők általában kevesebb baleset részesei.

A direktíva szerint a tagállamok dönthetnek úgy, hogy megengednek arányos különbségeket az egyének díjaiban és a szolgáltatásokban, amennyiben a vonatkozó és pontos biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján ennek jogosultságát igazolni tudják.

Az Európai Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetségének (CEA) adatai szerint július másodikán már tíz komoly biztosítói múlttal rendelkező ország (Ausztria, Németország, Spanyolország, Finnország, Dánia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Írország, Észtország) élt a lehetőséggel, és megalkotta a maga eltérő tarifára alapozott szabályozását. Ugyanezt tervezik az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Lengyelországban, Csehországban és Cipruson is.

A követelményrendszer szerint az eltérő tarifákat alkalmazó biztosítók statisztikai adataikat folyamatosan kötelesek közzétenni, s azokat a felügyeletnek és a bizottságnak is jelenteni. Az EU öt évente felülvizsgálatra rendeli majd a nemzeti szabályokat.

A Napi Gazdaság információja szerint a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) soron következő elnökségi ülésén téma lesz az unisex tarifák elkerülését célzó intézkedéscsomag. A jogszabály-előkészítésben érdekelt két tárcával, az igazságügyivel és a pénzügyivel az eddigi egyeztetések roppant lassan haladnak. Márpedig a mentesülésre csak akkor van mód, ha a jogszabályt december 21-éig kihirdetik.