Drágább lesz az új kenyér

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik minden hónap elsejére jut egy élelmiszer áremelés. Agusztus elsejétől kilónként 10-15 forinttal növelik átadási lisztáraikat a malmok. Valószínűleg emelkedik a kenyér ára is, de hogy mennyivel, még nem tudni. Egy biztos, hogy az új kenyér drágább lesz.
Vágólapra másolva!

A liszt 18-22 százalékkal drágulhat a mostani, 60 forint körüli árakhoz képest, ha a molnárok érvényesítik elképzeléseiket- írja a Világgazdaság.

Az árnövelést egyértelműen a búza árának jelentős emelkedése kényszeríti ki. A Gabonaszövetség elnöke elmondta: a betakarítás utáni búzaárak 10-12 ezer forinttal haladták meg a tavalyit, így elérték a tonnánkénti 35-36 ezer forintot. Egyes kereskedők pedig már tonnánként 40 ezer forintos felvásárlási ajánlatokkal is megjelentek a piacon.

A búza drágulása mögött a világméretű aszály és a készletcsökkenés áll, amely a magyarországi árakra is erőteljesen hat. A 3,5-3,8 millió tonnára taksált hazai búzatermés ugyanakkor fedezi a belföldi liszt-, takarmány- és egyéb szükségletet, és legalább egymillió tonna exportra is juthat.