Kamatot emelt a brit jegybank

Vágólapra másolva!
A Bank of England (BoE) pénzpolitikai tanácsa csütörtökön a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelte fel az irányadó kamatot. Az eddigi emelések nem hozták meg a várt eredményt az infláció lefékezésében.
Vágólapra másolva!

A bank közleményében a döntést az inflációs kockázatok meglétével, azzal indokolta, hogy középtávon a 2 százalékos inflációs cél teljesítése bizonytalan.

A múlt év augusztusa óta a BoE ötödik kamatemelését határozta el. Hat éve a legmagasabb szintjére emelték ezzel az irányadó kamatot, mivel a korábbi drágítások nem hozták meg az eredményt az infláció lefékeződésében. Egyesek azzal számolnak, hogy attól függően, miként reagál a gazdaság a mostani döntésre, az év végére az irányadó kamat a 6 százalékot is elérheti.

Az információk szerint Mervyn King bankkormányzó, továbbá a pénzpolitikai tanács további három tagja már júniusban a hiteldrágítás mellett volt, de a tanács másik öt tagja leszavazta őket. Ebből következik, hogy a múlt hónap "galambjai " közül elegendő volt az, hogy egyetlen személy változtasson álláspontján. A megfigyelők a központi bank egyik igazgatójának szavazatváltására számítottak: ő, Paul Tucker azért voksolt a kamatszint változatlansága mellett a múlt hónapban, nehogy zavart keltsenek a pénzügyi rendszerben. Ez az érv most már nem játszhat szerepet, a piac ugyanis már beárazta a 25 bázispontos emelést, amit 90 százalékos valószínűséggel jósoltak meg a szakértők.

A Bank of England legutóbb májusban emelte negyed százalékponttal 5,50 százalékra az irányadó kamatát, a kéthetes repót.

A hiteldrágítást az inflációs aggodalmak indokolták, a teljes kapacitással működő vállalatok ugyanis hajlanak az áremelésekre. Az ingatlanárak annak ellenére gyors ütemben emelkednek, hogy tavaly egy teljes százalékpontnyi hiteldrágítást hajtottak végre. Mindez a brit polgárok számára sokkos élményt jelenthet, sokan ugyanis 2005-ben, amikor az irányadó kamat a 4,5 százalékra süllyedt - és a piac további kamatcsökkentésre számított - fix kamatozású jelzáloghitelt vettek igénybe. Mindenki, akinek mostanában lejár a hiteltartozása, magasabb kamatot kénytelen fizetni akkor, amikor a személyi jövedelmek csökkennek, a háztartások megtakarítási rátája pedig közel fél évszázados mélyponton van. Valóra válhat Alistair Darling új pénzügyminiszter jóslata, akit aggodalommal tölt el, hogy "az emberek hirtelen drámaian növekvő kiadási kötelezettséggel szembesülnek". Nagy-Britanniában rekordszintet ért el a pénzügyi zavarba jutott háztartások száma.