Alkotmánybírósághoz fordulnak a taxisok

Vágólapra másolva!
Hónapok óta tárgyalnak a fővárosi taxisok érdekképviseletei a tarifaemelésről. Hiába fogadta el minden szervezet a maximum 600 forintos alapdíjemelésre tett javaslatukat, a fővárosi közgyűlés mégsem döntött az ügyben, így augusztustól biztos, hogy nem változnak az árak. A taxisok ezért az alkotmánybírósághoz fordulnak. Az [origo] információi szerint azért nem történt semmi, mert hatósági árat akarnak a taxisok, ami versenypolitikailag nem indokolt.
Vágólapra másolva!

Hat éve nem változtak a fővárosban a taxis tarifák. A taxis társaságok már a maximum árakon kényszerülnek lebonyolítani a fuvarokat, mert idén is emelkedtek a sofőrök autóinak a biztosításai, a benzin és a gépkocsik lízingdíja - magyarázta az [origo]-nak Horváth Pál, a Rádiótaxi vezetője. Most legalább az infláció mértékét szeretnék beépíteni az árakba.

Horváth Pál szerint a fővárosnak már régen napirendre kellett volna tűznie ezt a kérdést. Az [origo] szerette volna megkérdezni az ügyben illetékes Fővárosi Önkormányzat gazdasági bizottságának vezetőjét, de a hónap végéig szabadságon van, más pedig nem nyilatkozik az ügyben.

A Rádiótaxi vezetője úgy véli, hogy azért nem foglalkoznak a díjemeléssel, mert félő, hogy a Gazdasági Verseny Hivatal (GVH) versenypiaci szempontból ismét sértőnek találja a taxisok díjemelési szándékát. Öt évvel ezelőtt egy hasonló áremelésnél már keményen megbírságolták a cégeket. Akkor, 2002-ben a nyolc legismertebb fővárosi társaság ugyanis egységesen 300 forintra emelte az alapdíjat, amelyet a versenytörvénnyel ellenesen hangoltak össze.

Az [origo] információi szerint az a gond, hogy hatósági árat szeretnének a taxisok. Hiába lenne 600 forintban maximálva az új alapdíj, nem lenne megoldás. A szakemberek szerint versenypolitikai szempontból egyáltalán nem indokolt a hatósági ár bevezetése a taxitarifákra. A versenyszférában az árakat a kereslet és kínálat viszonyának kell alakítania - ez szolgálja a fogyasztók érdekét -, márpedig a taxizás egyértelműen versenyző szolgáltatás. A GVH legutóbb egyébként Nyíregyházán marasztalt el taxisokat, mert ugyancsak az utasok kárára összehangolt díjjal rukkoltak ki.

Jelenleg a kiállás, azaz az alapdíj 300 forint, míg egy kilométerért maximum 240 forintot kérhetnek el a cégek. Az emelt díjas szállítás legmagasabb határa 420 forint, míg kilométerenként 336 forintba kerülhet az éjszakai fuvar.

Lengyel Sándor, a 6x6 Taxi üzletág-igazgatója az [origo]-nak kiszámolta, hogy amennyiben a közgyűlés elfogadja az alapdíj-áremelést, akkor egy 2000 forintos fuvarért 2300 forintot kellene fizetni, ami 15 százalékos áremelkedést jelent.