Enyhe gyengüléssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,75 pontos csökkenéssel, 29 282,00 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 0,08 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacok zárva tartása miatt visszafogott érdeklődés várható szerdán a Budapesti Értéktőzsdén.

Orosz Dániel, a Concorde Értékpapír elemzője szerint az amerikai befektetők távolmaradása miatt mérsékeltebb forgalomra lehet számítani a részvénypiacon, a hangulat azonban továbbra is optimista, így enyhe emelkedés valószínű. A vezető részvények erősödése mellett fókuszba kerülhetnek a kisebb papírok is.

A Mol kedden bejelentette, hogy 10 százaléknyi saját részvényt kölcsönöz az MFB-nek, a hír nyomán ismét megélénkültek a spekulációk. Az elemző szerint a bejelentés újabb felhajtó erőt jelent a Mol-papírok vásárlásához.

A szakértő előrejelzése szerint az OTP piacán is kedvezőek a kilátások a további erősödéshez, és a kedden jelentősen dráguló gyógyszerrészvények is jól szerepelhetnek. Megjegyezte, hogy a gyógyszeripari papírok fundamentálisan ugyan nem tekinthetők olcsónak, de e részvények piacán is fel-felbukkannak a felvásárlási spekulációk, he nem is olyan erőteljesen, mint a Mol esetében.

Újabb saját részvényeket vásárolt a Mol

A Mol július 3-án 700 ezer darab saját kibocsátású részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 28 789 forintos átlagárfolyamon - közölte az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján, szerdán.

A tranzakciót követően a társaság 10 587 690 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol, így tulajdona már csaknem eléri a törvényben limitált 10 százalékot.

A Mol korábbi bejelentése szerint július 2-án megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt.-vel 10 933 000 darab saját részvény kölcsönadásáról, mellyel az MFB befolyása 10 százalékra nő.

A megegyezés a Mol hivatalos közlése szerint része a június 22-én közzétett tőkeszerkezet optimalizációs programnak. A piaci elemzők szerint azonban az OMV ellenségesnek minősített felvásárlási akciója ellenében vásárolja saját részvényeit a Mol. Az OMV, az eddigi hivatalos bejelentések szerint 18,6 százalékos részesedésig jutott.