Jól teljesít az európai gazdaság

Vágólapra másolva!
Erősödő konjunktúrát jeleznek Európában a legfrissebb növekedési, munkanélküliségi és üzleti bizalmi adatok egyaránt. Az üzleti vezetők nem csak a jelenlegi helyzettel elégedettek, de a következő egy évben további javulásra számítanak.
Vágólapra másolva!

Tegnap jelentek meg az Európai Bizottság első negyedéves növekedési számításai. Ezek szerint éves rátán, kereken három százalékkal bővült az euróövezet országainak GDP-je, ez magasabb az egész évre jósolt 2,6 százaléknál - olvasható a Világgazdaságban.

A növekedés jele az is, hogy az unióban érzékelhetően csökken a munkanélküliség. Az Eurostat legfrissebb számai szerint májusban a tagországokban átlagosan 7 százalék volt az állástalanok aránya, ez bő félmillió fővel alacsonyabb a 2006 májusi adatnál.

Talán a makroszámoknál is fontosabb, hogy az európai vállalatvezetők hangulata hosszú évek óta nem látott szintre emelkedett. A Handelsblatt öt meghatározó EU-tagállamra kiterjedő üzleti barométere szerint júniusban tíz német és brit nagyvállalati felső vezető közül kilenc, a franciáknak és az olaszoknak bő kétharmada, az osztrákok pedig szinte kivétel nélkül jónak vagy nagyon jónak tartják az aktuális üzleti környezetet és a következő évre is javulást várnak.