Startra kész az első biobenzinkút

Vágólapra másolva!
Elkészült az első biobenzinkút és július 9-től már tankolhatunk is a magyar E85-ös helyen. Július 1-jétől több mint a duplájára, 4,4 százalékra emelkedett a Mol Nyrt. töltőállomásain forgalomba kerülő benzin biokomponens-tartalma. A társaság éves szinten mintegy százezer tonna bioetanol beszerzését tervezi.
Vágólapra másolva!

Vidéken Bábolna mellett nyitja meg július kilencedikén kútjait az a töltőállomás, ahol ezen túl E85-öst is tankolhatunk - derül ki a Világgazdaságból. A Mol által gyártott és forgalmazott benzinek 2005 nyarától már tartalmaznak két százalék biokomponenst.

Ezen túl folyamatosan növelik majd a benzin biotartalmát. A motorbenzinnél 2007 júniusától literenként nyolc forinttal több jövedéki adót kell fizetni azoknak a forgalmazóknak, amelyek üzemanyagában a biorészarány nem éri el a 4,4 százalékot.

A 95-ös benzinnél jelentősen olcsóbb E85-ös üzemanyagot hamarosan további három-négy helyen, köztük egy budapesti töltőállomáson kezdik majd árusítani. Ennek nyomán ugrásszerűen megnövekedhet az érdeklődés a hagyományos benzinnel és az E85-ös üzemanyaggal egyaránt közlekedni képes, úgynevezett flexi-fuel típusú gépjárművek iránt.

Magyarország jelentős bioetanol-programot valósít meg a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban. Az évi 10 ezer tonna bioalkohol előállítására képes üzemek megépítéséhez az Új Magyarország vidékfejlesztési programból, lehet majd támogatásokat igényelni. Négy-öt üzem közös finomító létrehozására is pályázhat - írja a Világgazdaság.