Vágólapra másolva!
A lakossági áramfogyasztóknak nem kell új szerződést kötniük a jelenlegi szolgáltatójukkal, ha nem akarnak 2008 januárjában a szabadpiacra lépni - mondta Kóka János a friss villamosenergia-törvényről (VET) szólva. Újdonság még, hogy a fogyasztók védelmét ezentúl az Energia Hivatal helyett a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség látja el. A gazdasági miniszter ismét elmondta: a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket márpedig meg kell szüntetni.
Vágólapra másolva!

A lakosság és a kisvállalkozók továbbra is jelenlegi áramszolgáltatójuknál maradhatnak a villamosenergia piac 2008. január elsejei teljes liberalizációja után, amelyek ettől az időponttól egyetemes szolgáltatók lesznek, és árképzésüket szigorú szabályok határozzák majd meg - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a piaci szereplőkkel tartott hétfői szakmai konzultációt után tartott sajtótájékoztatón. A jövő év elejétől a jelenlegi hat áramszolgáltató mellett a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) is egyetemes szolgáltató lehet - mondta a miniszter.

Kóka János hangsúlyozta, hogy a lakossági áramárat az egyetemes szolgáltató 45 nappal a bevezetés előtt köteles bejelenteni a hivatalnak, és erről a fogyasztóit is tájékoztatnia kell. A háztartások garantált feltételekkel ellenőrzött áron kapják az áramot.

Kóka János kiemelte a védett fogyasztó kategóriát, amit a VET tartalmaz. Így azoknak, akiknek életfenntartásukhoz fontos az áramszolgáltatás, akkor sem kapcsolják azt ki, ha nem tudnak fizetni. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: a koalíciós megállapodás alapján az év végéig kidolgozzák azt a szociálpolitikát, amely a valódi rászorultság elvén működik majd - tette hozzá a miniszter. A törvény szigorú fogyasztóvédelmi szabályokat tartalmaz, többek között az egyetemes szolgáltató ügyfélszolgálati tevékenységére vonatkozóan, ami feltétele annak, hogy egyáltalán ilyen szolgáltatást végezhessen. A fogyasztók védelmét a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség látja el, míg korábban ez a Magyar Energiahivatal feladata volt. A liberalizált árampiacon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, a Magyar Energia Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal kényszerítheti ki, hogy ne éljenek vissza a helyzetükkel még az erőfölényben lévők sem.

Hosszú távú feszültségek

A miniszter közölte, hogy a hosszú távú áramvásárlási szerződésekről várhatóan még júliusban lezárulnak a tárgyalások. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) álláspontja változatlan: ezeket a szerződéseket - a jellegüknél fogva - meg kell szüntetni, mert korlátozzák a versenyt, ez pedig árfelhajtó tényező. A minisztérium reményei szerint a magánjogi szerződések helyzete megnyugtatóan rendeződik. A villamosenergia nagykereskedőknek, mint amilyen a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) minden év október 31-ig nyilvános aukción kell értékesíteniük a lekötött kapacitásokat, ami fontos eszköz a verseny erősítésére. A miniszter szólt a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában lévő Mavir villamos energia rendszerirányító függetlenségéről: Kóka szerint ennek garanciája a GKM. Nem a tulajdonosi hovatartozásról van szó - tette hozzá -, hanem a szabályozás biztosíthatja a rendszerirányító függetlenségét.

Ellenzéki reakció

A Fidesz szerint nem díjcsökkenés, hanem jelentős áramdíjemelés várható a villamosenergia-piac 2008. január elsejei teljes liberalizációja után - közölte Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfőn. A piac Magyarországon távolról sem kínálati, mert hiány van villamos áramból, így várható, hogy a liberalizáció, a piaci versenyhelyzet a közeli jövőben nemhogy díjcsökkenést, hanem jelentős áramdíjemelést eredményez majd - írta közleményében Fónagy János. A képviselő úgy látja, hogy a villamosenergia-törvény nemcsak az ellenzék, hanem a szakmai szervezetek szerint is teljes mértékben koncepciótlan, előkészítetlen, és belső jogi ellentmondásokkal terhes.

A képviselő szerint hasonló a helyzet az állami vagyonról szóló törvényjavaslattal is, amely lényegében a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. tulajdonjogának csaknem 25 százalékos privatizációját irányozza elő. A fideszes politikus szerint az MVM Rt. stratégiai fontosságú, mert az erőművekkel korábban megkötött hosszú távú szerződések jogosítottja, és ezekkel a szerződésekkel nem foglalkozik az új villamosenergia-törvény. Az MVM Rt. tulajdonosi jogokat gyakorol a magyar villamosáram-ellátás 46 százalékát biztosító Paksi Atomerőműben, és ugyanebbe a portfólióba tartozik a Mavir, vagyis az ország teljes elektromos hálózata is. Fónagy János szerint ez olyan stratégiai vagyon, amelyre az ország biztonságának, az állami kötelezettségek, alapfeladatok szavatolásához feltétlenül szükség lenne.