Csúszással indul az árampiaci nyitás

Vágólapra másolva!
Július elsejétől elvileg minden uniós tagállamban szabad az energiapiac, Romániában és Szlovákiában felemás feltételekkel indul a liberalizáció, Magyarországon pedig még csak a jogszabály adott, tényleges változás fél év múlva várható. Arra még sehol sincs válasz, hogy a szabad verseny miként hat az árakra.
Vágólapra másolva!

A magyar háztartásoknak még fél évet kell várniuk arra, hogy maguk választhassák meg szolgáltatójukat. Az ennek alapjául szolgáló villamosenergia-törvényt ugyan már elfogadta az Országgyűlés, néhány rendelkezéstől eltekintve, a változások csak 2008 januárjától lépnek hatályba - olvasható a Népszabadságban.

A közüzemi szolgáltatás 2008. január 1-jével alakul át. A szolgáltatóknak ekkortól öszszehasonlítható módon kell közzétenniük tarifáikat, s a fogyasztók pedig választhatnak majd. Annak a lakossági fogyasztónak, aki nem akar szolgáltatót váltani, 2009-ig érvényben marad a szerződése az addigi szolgáltatójánál. Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója az MTI-nek úgy fogalmazott, a lakossági fogyasztók még nem mutatnak érdeklődést a szolgáltató-váltás iránt. Arra számít, hogy októbertől, az árak közzétételének időpontjától jelentősen nő majd az érdeklődés. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy ezek a jelenleginél magasabb vagy alacsonyabb árak lesznek-e.

Különös helyzetekre adott kivételnek tekinti az Európai Bizottság, ha valamely uniós tagállam e hónaptól kezdve sem nyitja meg áram-, és földgázpiacát a versenytársak előtt - derül ki Andris Piebalgs EU-biztos nyilatkozatából. Kivételek azonban akadnak, hiszen az észt áramipar 2013-ig, egyes görög régiók pedig akár 2030-ig kivételezett helyzetben maradhatnak. A legtöbb országban azonban a 2004-es nyitás volt jellemző a kereskedelmi, és nagyjából a mostani a lakossági üzletágban. Az osztrákoknál a háztartásoknak csak négy, a németeknél pedig öt százaléka váltott szolgáltatót, a finneknél viszont 30, a briteknél 47 százalék.

Szlovákiában az uniós rendelkezéseknek eleget téve július elsejétől liberalizálják az energiapiacot: elvben megszűnik a hatósági áram- és gázár. Ám a valóságban legfeljebb a jövő év elejétől indulhat meg a versengés a fogyasztókért, ugyanis az idén decemberig már rögzítették a villanyáram és a gáz díjait - mondta el a Népszabadságnak Miroslav Lupták, a szlovákiai Árregulációs Hivatal szóvivője. Hozzátette: egyébként még a lakosság sincs felkészülve arra, hogy attól vegyen villamos energiát, akitől csak akar.

A piac liberalizálása minden bizonnyal januártól sem nyomja le az áramárakat, mert a világpiacon drágul, és emiatt jövőre Szlovákiában is legalább nyolc-tíz százalékkal kerül majd többe a villany, és ráadásul az ország behozatlra szorul áramból, feltehetően 2013-ig.

Tavaly óta Robert Fico kabinetje egyre nagyobb nyomást gyakorol a multikra, hogy - a szolidaritás jegyében - csökkentsék az áraikat, s ezáltal a nyereségüket. Más szóval: a piacliberalizálás ellenére, az állami beavatkozás és nyomásgyakorlás eszközeit fenntartaná a kabinet. Eddig csupán a gázművek adta be a derekát, és vezette be a kedvezményes díjat.

Fico hasonlóan járt el a benzinpiacon: személyesen is többször tárgyalt a Slovnaft vezetőivel a benzinárak mérséklése érdekében. Az olajcégnél a kérést azzal hárították el, hogy magas Szlovákiában a jövedéki adó, s ha ezt leszámítják, akkor uniós viszonylatban a harmadik legolcsóbb üzemanyagot a pozsonyi petrolkémiai cég árulja. Mindezek ellenére a nyomásgyakorlás nem enyhül.

Tegnap Románia is liberalizálta energiapiacát. Mind a földgáz, mind pedig a villamos áram esetében a fogyasztóknak jogukban áll ezentúl szabadon kiválasztaniuk azt a szolgáltatót, amelyik nekik megfelel. A fogyasztó - attól függetlenül, hogy magánszemély vagy intézmény - a kiválasztott szolgáltatóval elvileg majd az árban is megegyezhet. Az áramot előállító és az áramot, gázt a fogyasztóknak szolgáltató cégeket elválasztják egymástól Romániában. Ettől azt várják, hogy a lakossági és a nem lakossági energiaárak is csökkenjenek. Egyelőre azonban sem a villamos áram, sem pedig a földgáz központilag meghatározott ára nem változik, s megeshet, hogy ősztől drágul az energia - közölte az országos energiahatóság.

A liberalizált piacon a fogyasztók a szolgáltatási árakról, a különféle fizetési módozatokról, valamint az energia-szolgáltatás minőségéről is megállapodhatnak az áram- és a gázszolgáltatókkal. Azokat a fogyasztókat, akik nem választanak az eddigi helyett más céget, a jelenlegi szolgáltató köteles ellátni a továbbiakban is. Ám azt még maguk a szolgáltatók sem tudják, hogy konkrétan miként is történik majd a szolgáltatóváltás. Annyi azonban biztos: a szociálisan hátrányos helyzetűeknek biztosított árkedvezmény mind a villamos áram, mind pedig a földgáz esetében megszűnik. Ehelyett a kormány közvetlen segélyeket utal majd ki a rászorulóknak.