A GVH szerint monopolhelyzet jöhet létre

Vágólapra másolva!
Az OMV és a Mol egyesülése révén regionális monopólium jönne létre, így a Gazdasági Versenyhivatal valószínűleg megakadályozná az ügyletet - nyilatkozta a GVH illetékese a Reuters hírügynökségnek. Egyesülés esetén Közép-Európa üzemanyagpiaca olyannyira koncentrálttá válna, hogy az már monopóliumot vagy monopóliumhoz igen közeli állapotot jelentene.
Vágólapra másolva!

A verseny, amit az OMV tart fenn azáltal, hogy Ausztriából és legutóbb már Romániából látja el a piacot, megszűnne, s eltűnnének a hatékony működésre ösztönző tényezők is. A Reuters emlékeztet arra, hogy az OMV eddig sem Magyarországon, sem az Európai Bizottságnál nem kért engedélyt a fúzióra. Az ügylet méreteinél fogva Brüsszel jóváhagyására is szükség van.

A világban máshol törvényeket hoztak ilyen esetekben. Nagy-Britanniában külön e célból hozott törvénnyel akadályozták meg, hogy a brit Centrica elosztót megszerezzék. Németországban a 90 millió felhasználót kiszolgáló Deutsche Telekom (DT) 10--20 százalékos részvénycsomagját próbálták megszerezni.

Az orosz elnök személyes lobbiútját követően azonban a német kormány - a Financial Times megfogalmazása szerint "politikai és stratégiai elképzelésektől vezetve", megtorpedózta az üzletet. Ami jelzi, hogy a XXI. század első évtizedének nagy gazdasági és politikai kihívása, az orosz tulajdonszerzés, Európában komoly bizonytalansági tényező.

Az Amerikai Egyesült Államok tavaly augusztus 5-én külön törvénnyel tiltotta ki az ott túlságosan terjeszkedő Roszoboronexport és Szuhoj vállalatokat. Igaz, ezek fegyverkereskedő cégek, de a nemzeti érdek itt is előbbre való volt "a piaci viszonyoknál."

De igaz ez EU-n belüli országok esetében is, legalábbis a politikai kommunikációs szintjén. "A CVC eladása felérne egy katasztrófával". - mondta korábban Gusenbauer kancellár. "A cég ki lenne szolgáltatva a pénzpiacoknak."

Az osztrák kancellár a tőzsdén jegyzett Böhler-Uddeholm Nemesfém Konszern brit CVC alapnak tervezett eladásáról korábban azt nyilatkozta, hogy katasztrófa lenne, ha ez az eladás létrejönne. "Nem azért, mert ellenzem, hogy külföldiek részesedést szerezzenek, hanem attól tartunk,hogy az eladás következtében a cég ki lenne szolgáltatva a pénzpiacoknak"- nyilatkozta a Kleine Zeitungnak Gusenbauer. "Mindig ragaszkodtunk hozzá, hogy a nagyvállalatoknál maradjon jelentős osztrák tulajdonosi részesedés."